علت رطوبت کف خانه؛ راهکارهای رفع نم خانه و ساختمان
۱ دی ۱۴۰۳
  • خلاصه مطلب در 30 ثانیه arrow-down

    از مهم‌ترین علت‌های‌‌‌ ر‌طوبت کف خانه، نشتی لوله‌ها و اتصالات، بالابودن رطوبت محیط، نفوذ آب از طریق سقف یا دیوارهای بیرونی، عایق‌بندی نامناسب و خرابی دستگاه‌ها و لوازم‌خانگی است. از جمله راهکارهای برطرف‌کردن نم و رطوبت کف خانه عبارت‌اند از:
    • تعمیر لوله‌ها و رفع نشتی
    • بهبود تهویه محیط
    • بهبود عایق‌بندی ساختمان و کف
    • استفاده از دستگاه رطوبت‌گیر

علت رطوبت کف خانه؛ راهکارهای رفع نم خانه و ساختمان

راهنمای نصب و نگهداری

فقط دیوارهای خانه دچار نم و رطوبت نمی‌شوند؛ بلکه نم و رطوبت در کف ساختمان هم ممکن است اتفاق بیفتد. نم و رطوبت آسیب قابل‌توجهی به ساختار، کف، دیوارها و وسایل شخصی خانه شما وارد می‌کند، می‌تواند منجر به رشد کپک شود که خطراتی برای سلامتی شما و خانواده شما به همراه دارد و همچنین یکپارچگی ساختمان خانه شما را تضعیف می‌کند. اگر شما هم دچار نم و رطوبت در کف ساختمان خود شده‌اید باید بدانید که پیداکردن علت رطوبت کف خانه در شناسایی و رسیدگی سریع به این مشکل بسیار مهم است.

ما در این مقاله از کاشی لند برخی از دلایل رایج رطوبت کف خانه را توضیح می‌دهیم و روش‌های جلوگیری از نشت نم و رطوبت و همچنین راهکارهای رفع آن را شرح خواهیم داد، تا بتوانید از بروز نم در کف خانه خود جلوگیری کنید.

علائم نم و رطوبت در کف خانه

نشانه‌ها و علائم بروز نم و رطوبت در کف خانه عبارت‌اند از:

لکه‌های قابل‌مشاهده

اگر متوجه تغییر رنگ یا لکه‌های تیره در کف خانه خود، به‌ویژه در مناطق نزدیک به لوله‌کشی یا لوازم‌خانگی، شدید ممکن است نشان‌دهنده تجمع آب در زیر سطح باشد. این لکه‌ها می‌توانند به‌صورت لکه‌های مایل به زرد، قهوه‌ای یا حتی سیاه ‌روی زمین ظاهر شوند.

لکه‌های تیره و سیاه که به تدریج روی کف منزل ظاهر می‌شوند، اغلب نشانه‌ای از وجود رطوبت بیش از حد در زیر سطح کف هستند.
لکه‌های تیره و سیاه که به تدریج روی کف منزل ظاهر می‌شوند، اغلب نشانه‌ای از وجود رطوبت بیش از حد در زیر سطح کف هستند.

تاب برداشتن یا کمانش کف‌پوش

هنگامی که آب به زیر کف‌پوش‌ نفوذ می‌کند، می‌تواند باعث تاب برداشتن، کمانش یا بلندشدن آن شود. این تغییر شکل به‌ویژه در کف‌پوش‌های چوبی یا لمینت، مشهود است.

احساس نرمی یا اسفنجی بودن

اگر روی زمین خود قدم می‌گذارید و احساس نرمی، اسفنجی یا جهشی دارید، ممکن است به این معنی باشد که کف زیرین در اثر آب آسیب‌دیده است. این نرمی زمانی رخ می‌دهد که رطوبت یکپارچگی ساختاری زیرین یا تیرهای تکیه‌گاه را تضعیف کند.

بوی کپک

بوی کپک‌زدگی دائمی در خانه شما، به‌ویژه در نزدیکی زمین، می‌تواند نشان‌دهنده وجود کپک یا رشد کپک ناشی از رطوبت باشد. این بوها اغلب در مناطقی با تهویه ضعیف یا رطوبت بالا بیشتر قابل‌توجه است.

دلایل رطوبت در کف خانه

به‌وجودآمدن نم و رطوبت در خانه می‌تواند نگران‌کننده باشد، چه در یک ساختمان قدیمی زندگی کنید و چه یک آپارتمان جدید؛ اما برای رفع این مشکل لازم است ابتدا علت نم کف خانه خود را پیدا کنید.

در این قسمت برخی از دلایل رایج رطوبت کف خانه را بیان می‌کنیم:

نشتی لوله

یکی از شایع‌ترین دلایل رطوبت کف، نشت لوله‌ها است. اگر در سیستم لوله‌کشی شما نشتی وجود داشته باشد، آب می‌تواند از دیوارها، سقف یا کف نفوذ کرده و در نتیجه سطحی مرطوب ایجاد کند. نشتی لوله‌ها اغلب به دلیل خوردگی، آسیب یا شل‌شدن لوله و اتصالات آن ایجاد می‌شوند که می‌تواند منجر به جمع‌شدن آب در کف و آسیب به کف‌پوش و سازه‌های مجاور شود.

اما چگونه می‌توان تشخیص داد که لوله کف خانه نشت کرده است؟ برای تشخیص این مسئله لازم است از این روش‌ها کمک بگیرید:

  • نواحی اطراف لوله‌کشی، لوازم‌خانگی و لوله‌های در معرض دید را از نظر هرگونه علائم قابل‌مشاهده نشت آب، مانند قطره یا رطوبت روی دیوارها یا کف، بررسی کنید.
  • کنتور آب خود را کنترل کنید، تمام وسایل مصرف‌کننده آب را در خانه خود خاموش کنید، سپس کنتور آب خود را بررسی کنید. اگر کنتور همچنان به کار خود ادامه دهد یا اعداد همچنان افزایش ‌یابد، نشان می‌دهد که آب در جایی در سیستم لوله‌کشی شما جریان دارد که احتمالاً به دلیل ترکیدگی لوله است.
  • به هر صدای غیرمعمول مثل خش‌خش که از زیر زمین یا داخل دیوار می‌آید توجه کنید. این صداها می‌تواند نشان‌دهنده این باشد که آب از لوله آسیب‌دیده خارج شده و به منطقه اطراف جریان می‌یابد.
  • اگر هنگام استفاده از آب یا وسایل مصرف‌‌کننده آن با افت ناگهانی فشار آب مواجه شدید، ممکن است نشان‌دهنده ترکیدگی لوله باشد که باعث می‌شود آب قبل از رسیدن به خروجی موردنظر خارج شود.
  • از یک لوله‌کش کمک بگیرید، آن‌ها ابزار و تخصص لازم برای مکان‌یابی دقیق لوله آسیب‌دیده و انجام تعمیرات لازم برای جلوگیری از آسیب بیشتر آب به خانه شما را دارند.

بالابودن رطوبت محیط

یکی دیگر از دلایل احتمالی رطوبت کف، تراکم یا رطوبت بیش از حد در خانه شما است. نم و رطوبت بالای محیط می‌تواند باعث تجمع رطوبت بر روی سطوح و ایجاد یک کف مرطوب شود. این مسئله به‌ویژه در مناطق با آب‌وهوای مرطوب یا فضاهایی با تهویه ضعیف مانند حمام یا زیرزمین رایج است.

نفوذ آب از طریق سقف یا دیوارهای بیرونی

گاهی وجود ترک در سقف یا دیوارهای بیرونی، باعث می‌شود آب باران یا رطوبت به داخل ساختمان نفوذ کرده و باعث رطوبت کف شود. این نفوذ آب می‌تواند باعث ایجاد لکه‌های قابل‌مشاهده، رطوبت یا قطره‌هایی روی زمین در حین بارش باران یا پس از آن شود

عایق‌بندی نامناسب

هر ساختمانی نیاز به عایق‌بندی اصولی دارد. اگر کف ساختمان شما فاقد عایق‌بندی مناسب باشد، آب باران می‌تواند در نزدیکی خانه جمع شده و از دیوارها یا کف خانه نفوذ کند. این نفوذ رطوبت به‌ویژه در زیرزمین‌ها یا اتاق‌های هم سطح زمین رایج است. گاهیعایق‌بندی ناکافی یا معیوب دیوارها و سقف هم می‌تواند باعث ایجاد پل حرارتی و در نتیجه تقطیر رطوبت در داخل ساختمان شود.

ترک‌های فونداسیون

اگر فونداسیون خانه شما دارای ترک، شکاف یا ضعف ساختاری باشد، آب باران می‌تواند به این منافذ نفوذ کرده و وارد خانه شما شود و باعث خیس شدن کف ساختمان شود. این نفوذ آب می‌تواند توسط فشار هیدرواستاتیک تشدید شود، این فشار زمانی رخ می‌دهد که خاک اطراف فونداسیون شما در هنگام بارندگی شدید اشباع شود.

خرابی دستگاه‌ها

وسایل معیوب مانند ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی یا آب‌گرم‌کن نیز می‌تواند منجر به خیس شدن کف شود. خرابی یا قطعات آسیب‌دیده در این دستگاه‌ها می‌تواند باعث نشت آب در حین کار بر روی زمین شود.

راهکار‌های برطرف‌کردن نم و رطوبت کف ساختمان

اگر دچار نم در کف خانه خود شدید، بعد از شناسایی و پیداکردن علت رطوبت کف ساختمان؛ می‌توانید روش‌های زیر را برای برطرف‌کردن آن انجام دهید:

  • تعمیر لوله‌ها: اگر علت نم کف ساختمان نشتی لوله باشد باید سریعاً برای تعمیر یا تعویض لوله‌های آسیب‌دیده با یک سرویس‌کار یا  لوله‌کش تماس بگیرید.
  • بهبود تهویه محیط: اگر علت رطوبت کف خانه شما، بالابودن رطوبت محیط است بهتر است تهویه محیط را بهبود دهید‌. همچنین با باز کردن پنجره‌ها و استفاده از هواکش‌ها، به کاهش رطوبت داخل خانه کمک کنید.
  • عایق‌کاری مناسب: اگر رطوبت خانه شما به‌خاطر عایق‌کاری نامناسب یا آسیب‌های موجود در سقف و دیوار است، حتماً دیوارها، کف و سقف را مجدداً تعمیر و با مواد عایق مناسب عایق‌بندی کنید.

نکات مهم برای پیشگیری از نم‌دادن کف خانه

همیشه پیشگیری بهتر از درمان است! برای اینکه از ایجاد نم و رطوبت در کف خانه خود پیشگیری کنید، رعایت نکات زیر لازم است:

  • از رطوبت‌گیر استفاده کنید: در محیط‌های با آب‌وهوای مرطوب، برای ازبین‌بردن رطوبت اضافی هوا، از رطوبت‌گیر استفاده کنید. این دستگاه به حفظ سطح مناسب رطوبت محیط کمک می‌کند و خطر تراکم و رشد کپک را به حداقل می‌رساند.
  • از تهویه مناسب استفاده کنید: اطمینان حاصل کنید که خانه شما، به‌خصوص در فضاهای با رطوبت بالا مانند حمام و آشپزخانه، دارای تهویه کافی است. دستگاه تهویه مناسب نصب کنید تا هوای مرطوب خارج شود و احتمال ایجاد تراکم روی سطوح سرد کاهش یابد.
  • ساختمان را عایق‌بندی کنید: استفاده از عایق‌های مناسب در کف، به‌خصوص در زیرزمین و طبقات همکف، از نفوذ رطوبت از خاک به داخل ساختمان جلوگیری می‌کند. عایق‌کاری دیوارهای بیرونی و داخلی ساختمان،  در قسمت‌های در تماس با زمین هم مانع ایجاد پل حرارتی و تقطیر رطوبت می‌شود. این عایق‌ها می‌توانند از موادی مانند قیر، ایزوگام، ممبران و پوشش‌های پلیمری تشکیل شده باشند.
  • نشتی‌ها را فوراً برطرف کنید: به طور مرتب لوله‌کشی ساختمان خود را برای علائم نشتی یا آسیب لوله‌های آب بازرسی کنید. اگر متوجه هر گونه مشکلی شدید، فوراً آن‌ها را برطرف کنید تا از تجمع و نفوذ رطوبت به کف خانه جلوگیری شود. تعمیر و نگهداری منظم و بازرسی لوازم‌خانگی شما هم می‌تواند به شناسایی هر گونه مشکلی قبل از تبدیل‌شدن آن‌ها به نشت آب کمک کند.

سخن پایانی

به‌وجودآمدن نم و رطوبت در کف خانه شما می‌تواند باعث نگرانی شود، زیرا منجر به آسیب‌های ساختمانی، مشکلات سلامتی و بسیاری از مسائل دیگر ‌می‌شود. پیداکردن اصلی‌ترین علت رطوبت کف خانه در حل سریع این مشکل بسیار مهم است. بااین‌حال، اقدامات پیشگیرانه‌ای نیز وجود دارد که می‌توانید برای به‌حداقل‌رساندن وقوع این اتفاق انجام دهید. با سرمایه‌گذاری در راه‌حل‌های پیشگیرانه و بازرسی، تعمیر و نگهداری منظم خانه و لوازم‌خانگی، می‌توانید اطمینان حاصل کنید که خانه شما خشک و ایمن باقی می‌ماند.

تیم تحریریه مجله کاشی لند

تیم تحریریه مجله کاشی لند متشکل از متخصصان و نویسندگان با تجربه‌ای است که در حوزه ساختمان و صنعت کاشی و سرامیک تخصص دارند. این تیم با دقت و وسواس به بررسی و تحلیل آخرین دستاوردهای علمی، فناوری‌ها و روندهای روز دنیا در این صنعت می‌پردازد. مقالات منتشر شده در مجله کاشی لند حاصل تحقیقات گسترده و دانش عمیق این تیم از مواد اولیه، فرآیند تولید، کاربردهای مختلف کاشی و سرامیک و محصولات ساختمانی در فضاهای مناسب است.

نام
ایمیل
پیغام شما

مقالات مرتبط