وجود کاشی و سرامیک لبپر یا شکسته در هر فضایی میتواند زیبایی دکوراسیون را تحتتاثیر قرار داده و ظاهری ناخوشایند در محیط به وجود آورد. در چنین شرایطی ترمیم کاشی و سرامیک شکسته بهترین راهحل است و میتواند علاوه بر صرفهجویی در هزینه، در مدتزمان کمی ظاهر زیبای سطوح پوششی را بازگرداند. روشهای مختلفی برای انجام فرایند ترمیم سطوح پوششی شکسته وجود دارند که از مناسبترین و رایجترین آنها میتوان موارد زیر را نام برد:
● چسب ترمیم کاشی
● رنگآمیزی
● درزگیر سیلیکونی
● لعابکاری
کاشی و سرامیک از جمله مصالح رایج در صنعت ساختمانسازی محسوب میشوند که به دلیل زیبایی و دوام، در سطوح مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. بااینحال این مصالح نیز میتوانند درگذشت زمان و در اثر ضربه، افتادن اجسام سنگین یا عوامل دیگر دچار ترکخوردگی، لبپر شدن و یا شکستگی شوند و ظاهری ناخوشایند و ناپسند را در دیوار و کف سازه به وجود آورند. خوشبختانه در بسیاری از موارد نیازی به تعویض کامل سطوح پوششی نیست و روشهای دیگری نیز برای ترمیم سرامیک وجود دار دکهانتخاب روش مناسب به میزان و نوع آسیب بستگی دارد. در ادامه به بررسی برخی از روشهای رایج ترمیم کاشی و سرامیک شکسته پرداخته و با نکات و اصول این فرایند نیز بیشتر آشنا خواهیم شد.
لبپریدگی، ترک خوردن و شکستن کاشی و سرامیک با گذشت زمان امری اجتنابناپذیر است که روشهای مختلفی برای رفع این مشکل وجود دارد که هر یک، از ویژگیها و مزایای مخصوص به خود برخورد دارند و کاربران باید با توجه به نوع آسیب روش مناسب را انتخاب کرده تا به بهترین نتیجه دست یابند. از مناسبترین و رایجترین روشهای ترمیم کاشی و سرامیک شکسته میتوان موارد زیر را نام برد:
کاشی و سرامیک لبپر، ترکخورده یا شکسته ظاهر زیبایی ندارند؛ بنابراین میتوان در چنین شرایطی با استفاده از چسب ترمیم کاشی بهطور موثری آنها را ترمیم کرده و به میزان قابلتوجهی در هزینه و زمان صرفهجویی کرد. چسب کاشی ابزاری کارآمد و فوقالعاده است که در انواع مدلهای پودری و خمیری به بازار عرضه میشود و به دلیل برخورداری از قدرت چسبندگی بالا، نفوذناپذیری در برابر رطوبت و افزایش مقاومت سطوح پوششی در برابر عوامل آسیبزای خارجی بهعنوان یکی از بهترین روشهای ترمیم شناخته میشود.
درحالیکه ترمیم کاشی و سرامیک شکسته با چسب کاشی روشی بسیار رایج و کاربردی است، گاهی اوقات ممکن است به جای تعویض کاشی یا چسباندن قطعات شکسته بخواهید، از روشهای جایگزین و خلاقانه برای پنهان کردن آسیبها استفاده کنید. رنگآمیزی کاشی شکسته یکی از این روشها است که میتواند با صرف هزینه و زمان کم ظاهری زیبا و چشمنواز به سطوح پوششی آسیبدیده هدیه کند. این روش برای ترمیم ترکهای مویی و ظریف یا لبپریدگیهای کوچک مناسب است و بهتر است برای دستیابی به بهترین نتیجه به جای یک لایه ضخیم، رنگ در چند لایه نازک اعمال شود.
از دیگر روشهای ترمیم کاشی و سرامیک شکسته میتوان به استفاده از درزگیر سیلیکونی اشاره کرد که از مقاومت و انعطافپذیری بالایی برخوردار است و در رنگهای متفاوتی تولید و به بازار عرضه میشود. کاربران میتوانند متناسب با رنگ کاشی و سرامیک آسیبدیده بهترین درزگیر را خریداری کرده و با سرعت بالایی ظاهری زیبا به قسمتهای آسیبدیده ببخشند. استفاده از درزگیر سیلیکونی روشی ساده و کمهزینه است که علاوه بر ترمیم لبپریدگیهای کوچک و ترکهای مویی و ظریف، میتواند برای پر کردن و آببندی درزهای بین کاشیها و سرامیکها نیز استفاده شده و از نفوذ آب و آلودگی به زیر آنها جلوگیری کند.
لعابکاری یکی دیگر از روشهای سنتی و هنری برای ترمیم کاشی و سرامیک شکسته به شمار میآید که با استفاده از لعابهای رنگی و تکنیکهای خاص میتواند ظاهری جدید و منحصربهفرد به کاشیهای قدیمی و آسیبدیده بخشیده و به حفظ ارزش تاریخی و هنری آنها کمک شایانی کند. استفاده از لعاب سرامیک و کاشی یا دوغاب نیز راهحلی ساده و کمهزینه به شمار میآید که بیشتر در مواردی که آسیبدیدگی کاشیها عمیق باشد مورد استفاده قرار میگیرد.
کاشی و سرامیک دیواری در مقایسه با سرامیک و کاشی کف از ظرافت بیشتری برخوردارند؛ اما هر دو مورد میتوانند بر اثر عوامل متعددی دچار شکستگی یا ترکخوردگی شوند. در چنین شرایطی تعویض سطوح پوششی آسیبدیده امری ضروری است تا از مشکلات بعدی مانند نفوذ آب، نشت رطوبت و یا آسیب به زیبایی ظاهری دکوراسیون جلوگیری شود. با دنبال کردن مراحل زیر بهراحتی میتوانید نسبت به تعویض کاشی و سرامیک شکسته اقدام نموده و در بسیاری از هزینههای جانبی، زمان و انرژی صرفهجویی کنید.
اولین مرحله از تعویض کاشی و سرامیک شکسته مربوط به آمادهسازی محل کار و سطح آسیبدیده است که لازم است مراحل زیر در آن رعایت شود:
بعد از آمادهسازی سطح مورد نظر، نوبت به انتخاب و آمادهسازی کاشی جدید میرسد که باید از نظر رنگ، طرح و ابعاد با کاشیهای موجود همسان باشد که برای این کار لازم است مراحل زیر را دنبال کنید:
سومین مرحله از پروسه تعویض کاشی و سرامیک شکسته اعمال چسب کاشی مناسب و نصب کاشیهای جدید است که در ابتدا باید چسب را مطابق با دستورالعمل روی بستهبندی آماده کرده و سپس طبق مراحل زیر عمل کنید:
در مرحله نهایی از فرایند تعویض کاشی و سرامیک شکسته اجازه دهید چسب مطابق با دستورالعمل سازنده کاملا خشک شود که این زمان، بسته به نوع چسب و شرایط محیطی متفاوت است، سپس مراحل زیر را انجام دهید:
سطح کاشیها را با یک پارچه نرم و مرطوب کاملاً تمیز کرده و سپس خشک نمایید.
بدون شک توجه به نکات و اصول ترمیم کاشی و سرامیک شکسته و اقدام بهموقع جهت رفع آسیبهای واردشده به سطوح پوششی، میتواند از مشکلات متعدد بعدی مانند نفوذ آب یا آسیب به زیبایی آنها جلوگیری کرده و طول عمر مفید کفپوشها یا دیوارپوشها را به میزان چشمگیری افزایش دهد. بنابراین توجه به نکاتی که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد میتواند در این راه بسیار کمککننده باشد:
با توجه به مطالب عنوانشده میتوان گفت که ترمیم کاشی و سرامیک شکسته روشی مقرونبهصرفه و کارآمد برای احیای سطوح آسیبدیده و افزایش طول عمر آنها محسوب میشود که با انتخاب روش مناسب، استفاده از مواد باکیفیت و رعایت نکات و اصول کلیدی میتوان، در پروسه ترمیم به نتایج مطلوب و ظاهر زیبا و چشمنوازی دست یافت. به خاطر داشته باشید که پیشگیری همیشه بهتر از درمان است، پس با مراقبت و نگهداری صحیح از کاشیها و سرامیکها میتوان از بروز آسیبهای جدی جلوگیری کرده و نیاز به ترمیمهای پرهزینه را از بین برد.