احتمالا با دیدن این عنوان برایتان سوال پیش آمده که آیا سیمان نیز انواع دارد؟ برای ساختمانسازی از کدام نوع سیمان استفاده میشود؟ و اینکه هر کدام چه ویژگیهایی دارند؟ سیمان از مصالح ساختمانی است که در رنگ سفید و خاکستری و به صورت پودری تولید میشود. این محصول که ترکیبی از خاک رس، مصالح آهکی، سیلیس و اکسیدهای معدنی است در دمای ۱۴۰۰ تا ۱۵۰۰ درجه سانتیگراد تولید و در مجاورت آب سخت میشود. سفت شدن سیمان مقاومت آن را بالا میبرد. البته ناگفته نماند که بهترین نوع سیمان با توجه به کارایی آن در سازه انتخاب میشود. برای اینکه با بهترین نوع سیمان برای کاشی کاری آشنا شوید در ادامه مطالب با ما همراه باشید:
از زمانهای گذشته مصالح بسیاری در ساختمانسازی استفاده میشد که از آن جمله میتوان به خشت خام، خشت پخته، گل، آجر، سنگ که از خاک رس و آهک اشاره کرد که برای ایجاد چسبندگی از آنها استفاده میشد. اما با گذشت زمان سیمان جای آنها را گرفت. در هنگام بازسازی خانههای قدیمی بیشتر از کلمه سیمان استفاده میشد و چه بسا امروزه نیز افرادی هستند که همچنان به طریق سنتی عمل کرده و به جای چسب از سیمان برای چسباندن کاشی و سرامیک استفاده میکنند. سیمان یک ماده چسباننده جهت چسباندن شن، ماسه، سنگ، آجر، کاشی و سرامیک به یکدیگر است. از سیمان همچنین برای ساخت بتن استفاده میشود که برای ساختمانسازی و دوام سازه کاربرد دارد.
در حالت کلی سیمان انواع مختلفی دارد که هر کدام از این موارد در کاشیکاری استفاده شده و ویژگیهای خاص خود را دارند که در این قسمت به آنها میپردازیم:
سیمان پرتلند از کاربردیترین نوع سیمان در صنعت کاشیکاری است. این نوع از سیمان جز سیمانهای هیدرولیکی بوده که در مجاورت با آب سفت و مقاوم میشود. این نوع سیمان ۴ نوع دارد که در زیر به انواع آن مختصرا اشاره میشود:
سیمان پرتلند نوع ۱ به سیمان معمولی معروف است و در اصطلاح به آن سیمان سیاه نیز گفته میشود. در واقع میتوان گفت این نوع سیمان بهترین نوع سیمان است که میزان قابل توجه و البته مطلوب سیمان و سولفات را داراست. از جمله کاربردهای آن میتوان به استفاده در بتنریزی، دیوارچینی و کاشیکاری اشاره کرد.
مقاله مرتبط: انواع سیمان ساختمانی؛ چند نوع سیمان داریم؟
سیمان پرتلند نوع ۱در تمام فروشگاههای ساختمانی موجود است و همیشه در دسترس یافت میشود. قیمت مناسب این محصول سبب استفاده بیشتر از آن گردیده و به دلیل اینکه در تمام مراحل ساختمانسازی از پیریزی تا کاشیکاری کاربرد دارد علاقهمندان بسیاری دارد.
در داخل پرانتز یک یادآوری داشته باشیم که از سیمان سیاه بیشتر برای کاشیکاری حیاط و پارکینگ استفاده میشود و برای چسباندن کاشی در داخل ساختمان و جهت تمیزی و هماهنگی در محیط، سیمان سفید کارایی بیشتری دارد. سیمان سفید چسبندگی بالا و سیمان سیاه نیز در برابر شرایط نامساعد جوی مقاوم است.
این نوع سیمان به نوعی سیمان اصلاح یافته است که از کاربردهای آن میتوان برای چینش دیوارهای آجری، بلوک، کاشی کاری و سنگ میتوان بهره گرفت.
این نوع سیمان پرتلند در کارهایی که نیاز به سرعت بالایی دارد استفاده میشود و به سیمان زودگیر یا سخت شونده معروف است.
سیمان پرتلند نوع ۴ برعکس نوع ۳ از سرعت پایینی برای چسباندن برخوردار است و با عنوان سیمان کندگیر معروف است.
یکی دیگر از سیمانهایی که در صنعت کاشیکاری از آن استفاده میشود سیمان سفید است که در ترکیب آن از اکسید آهن استفاده نشده و به همین دلیل به رنگ سفید خالص است. از این سیمان برای کاشی کاری و بیشتر در قسمت درزگیری بین کاشی و سرامیک، همچنین در کاشیکاری نمای داخلی و خارجی ساختمان استفاده میشود. کاربرد سیمان سفید در دکوراسیون داخلی حائز اهمیت است.
سیمان بنایی نیازی به توضیح ندارد بلکه همانطور که از نام آن مشخص است از آن برای کارهای بنایی و برای ساخت ملات در آجرچینی و کاشیکاری استفاده میشود. متریال خاص آن و فرمولاسیون ویژه در آن سبب شده تا مناسب استفاده در بتن و بتن آرمه نباشد.
یکی دیگر از سیمانهای مورد استفاده در صنعت ساختمانسازی که درجه کیفی بالا در چسبندگی را دارد، سیمان پوزولانی است. این سیمان نفوذپذیری پایینی دارد و در برابر عوامل نامساعد و مضر دوام بالایی دارد.
با توجه به اینکه سیمان توسط کارخانههای مختلف تولید میشود و شامل انواع مختلفی است، بنابراین بهتر است با ویژگیهای آن آشنا شویم تا در انتخاب هرچه بهتر به ما کمک کند. ملاتی که با سیمان تولید میشود در کنار میزان چسبندگی و استحکام سیمان باید از درجه کیفیت بالایی بهرهمند باشد. از جمله ویژگیهای سیمان برای کاشیکاری در زیر به آن اشاره شده است:
همانطور که در بالا گفته شد برای محیطهای داخلی ساختمان از ملات سیمان سفید استفاده میشود و در فضاهای خارجی از سیمان سیاه نیز میتوان استفاده کرد. ترکیباتی که برای ساخت ملات سیمان استفاده میشود باید با میزان استاندارد با یکدیگر ترکیب شوند. در حالت کلی ملاتی که تهیه میشود باید چسبندگی و کیفیت بالایی داشته باشد و با گذشت زمان از دوام آن کم نشود. ساخت ملات نیز مانند کاشی کاری نیازمند ابزار و وسایلی است که کاربردهای مخصوصی دارند. زمانی که برای محیط از کاشیهای با سایز کوچک استفاده میشود بهتر است برای ترکیب ملات همزنهای دستی کوچک را به کار گرفت.
بهترین ملات برای کاشیکاری کف از ترکیب سیمان و ماسه ایجاد میشود که این نسبت باید درست باشد تا کاربردیترین ملات را داشته باشیم. ترکیب سیمان و ماسه باید به نسبت یک به شش باشد. یعنی یک واحد سیمان با شش واحد ماسه ترکیب شود. ترکیب اصولی و درست چسبندگی بهتری را ایجاد میکند. در هنگام کاشیکاری علاوه بر ملات ساخته شده باید به دوام سرامیک نیز توجه شود. علاوه بر این موارد در هنگام کاشی کاری باید از یک استادکار با تجربه برای تهیه بهترین ملات بهره گرفت.
با توجه به مطالب بالا و شناخت انواع سیمان باید توجه داشته باشیم که سیمان انواع مختلفی دارد و انتخاب بهترین نوع سیمان بر اساس کارایی آن امری عاقلانه است. در بالا به ویژگیهای بهترین نوع سیمان برای کاشی کاری نیز پرداخته شد که بر اساس این ویژگیها مقاومت و کارایی بالای آن قابل تشخیص است. سیمان پرتلند نوع ۱ از کاربردیترین سیمان برای کاشیکاری است که به سیمان سیاه نیز معروف است و به دلیل مقاومت در برابر شرایط نامساعد جوی قابل استفاده در فضاهای خارجی ساختمان است. البته به نوعی میتوان سیمان سفید را نیز در رده بهترین نوع سیمان در نظر گرفت زیرا مقاومت و چسبندگی بالایی دارد.
مهر 19, 1403
مقاله خیلی کامل و مفیدی بود. همه چیز رو راجع به انواع سیمان و کاربردشون تو کاشی کاری بخوبی توضیح دادید.