علت ترک خوردن سرامیک در گرمایش از کف چیست؟
۱۹ مرداد ۱۴۰۳

علت ترک خوردن سرامیک در گرمایش از کف چیست؟

راهنمای نصب و نگهداری

سرامیک از مصالح ضروری در ساختمان است که در اندازه، طرح و رنگ مختلف تولید و وارد بازار عرضه و تقاضا می‌شود. اما استفاده از سرامیک باکیفیت برای هر قسمتی از جمله کف ساختمان بسیار حائز اهمیت است. زیرا یکی از مناسب‌ترین موارد پوششی مخصوصا در کف است که به نوعی هادی حرارتی بوده و توانایی انتقال حرارت را به صورت یکنواخت در کف و سپس در فضای داخلی دارد. از این روی می‌توان در زیر سرامیک سیستم گرمایشی اجرا کرد که گاهی باعث ترک خوردن سرامیک می‌شود. اگر مایل هستیپد درباره علت ترک خوردن سرامیک در گرمایش از کف بیشتر بدانید با ما همراه باشید.

احتمالا برایتان پیش آمده که کف منزل خود را سرامیک کرده‌اید و بعد از گذشت مدتی و با روشن شدن رادیاتورها شاهد ترک خوردن سرامیک بودید. اما اینکه چگونه و چرا این اتفاق افتاده و قبل از نصب باید چه مواردی را رعایت کنید تا از ترک خوردن سرامیک جلوگیری کند مواردی است که در این مقاله به آن می‌پردازیم.

چرا سرامیک در گرمایش از کف ترک می‌خورد؟

یکی از مواردی که در خانه سبب گرم شدن محیط می‌شود وجود سیستم گرمایش از کف است که لوله کشی  باید به خوبی انجام شود و البته جنس لوله‌هایی که استفاده می‌شود باید از کیفیت بالایی برخوردار باشد.  سرامیک‌هایی که در معرض سرما و گرما یا شوک حرارتی مداوم قرار می‌گیرند، احتمال ترک‌خوردگی در آن‌ها بیشتر است.

سرامیک‌هایی که در معرض گرمای سیستم گرمایش از کف قرار دارند، ممکن است بیشتر در معرض ترک‌خوردگی باشند.
سرامیک‌هایی که در معرض گرمای سیستم گرمایش از کف قرار دارند، ممکن است بیشتر در معرض ترک‌خوردگی باشند.

سرامیک‌هایی که در کف نصب می‌شوند و در معرض لوله‌های آب گرم رد شده از کف قرار می‌گیرند ممکن است تحت انبساط ایجاد شده بعد از مدتی ترک بخورند، که استفاده از سرامیک باکیفیت و درجه یک دلیلی بر ممانعت از بروز این مشکل خواهد بود. در این قسمت به مواردی که سبب ترک خوردن سرامیک در گرمایش از کف می‌شود به صورت خلاصه اشاره می‌کنیم:

  • تغییرات دمایی و انقباض و انبساط لوله‌های زیر سرامیک
  • استفاده از سرامیک بی کیفیت و با درجه کیفی پایین
  • نصب غیر اصولی سرامیک در کف
  • استفاده از چسب نامرغوب
  • استفاده از ملات نا مناسب
  • بی تجربگی در نصب
  • زیرسازی نامناسب
  • عدم رعایت نکات ایمنی و اصولی در ساختمان
  • لوله کشی نامناسب و استفاده از لوله‌های نامطلوب
  • عدم وجود درز انبساط
  • فشار ناشی از گذاشتن وسایل سنگین بر روی سرامیک نصب شده بر روی مسیر عبور لوله‌های آب گرم

روش پیشگیری از ترک خوردن سرامیک با گرمایش از کف

می‌دانیم که هر علتی معلولی دارد و برای جلوگیری از اثرات مخرب آن معلول باید از مواردی پیشگیری کنیم. در این جا نیز برای اینکه از ترک خوردن سرامیک در گرمایش از کف جلوگیری کنیم باید مواردی را جهت پیشگیری رعایت کرد که در این قسمت آن‌ها را توضیح می‌دهیم:

نصب سرامیک با کیفیت و مرغوب

سرامیکی که برای کف استفاده می‌شود اصولا با استانداردهایی تولید می‌شود که در حالت کلی به سرامیک کف معروف هستند. در حین خرید باید به تمام این موارد توجه کرد تا باکیفیت‌ترین محصول را انتخاب و خریداری نمود.

برای نصب سرامیک در کف با سیستم گرمایشی بهتر است از سرامیک با کیفیت و مرغوب استفاده شود.
برای نصب سرامیک در کف با سیستم گرمایشی بهتر است از سرامیک با کیفیت و مرغوب استفاده شود.

سرامیک کف ساختمان باید در هنگام ساخت در دما و فشار زیاد قرار بگیرد تا با شوک حرارتی وارده بر آن  رابطه مستحکمی برقرار کند و از شکستن خودداری کند. یکسان بودن ضریب انتقال گرما با سیستم گرمایش از کف دلیلی است تا با وجود عوامل تنش‌زای حرارتی از ترک خوردن سرامیک در امان باشید.

برای نصب سرامیک در کف با سیستم گرمایشی بهتر است از سرامیک پرسلانی استفاده شود. زیرا پرسلان به دلیل شرایط ساخت در دما و فشار زیاد مقاومت داشته و قابلیت منحصربه‌فردی در انتقال  مناسب گرما را دارند.

زیرسازی استاندارد

زیرسازی درست و اصولی در کف ساختمان از مهمترین عواملی است که از ترک خوردن سرامیک جلوگیری می‌کند. زیرسازی ساختمان باید طوری باشد تا سطحی هموار و یکدست بدون کوچکترین خلل و فرجی در کف باشد. همچنین استفاده از ملات محکم و استاندارد مانند بتن و سیمان نیز از اهم واجبات است. زیرا با کوچک‌ترین منفذ در زیرسازی ساختمان، آب و رطوبت از زیر سرامیک نفوذ کرده و سبب آسیب به بخش زیرین آن می‌شود و تاثیر منفی بر سازه می‌گذارد. اگر زیرسازی به صورت اصولی انجام نشود بنابراین سیستم گرمایشی گرما را به صورت یکنواخت در سطح پخش نمی‌کند و با اجتماع گرما در یک نقطه سبب آسیب به سرامیک می‌شود.

زیرسازی صحیح در کف ساختمان نقش بسیار مهمی در جلوگیری از ترک خوردن سرامیک دارد.
زیرسازی صحیح در کف ساختمان نقش بسیار مهمی در جلوگیری از ترک خوردن سرامیک دارد.

اجرای صحیح درز انبساط

در اجرای سیستم گرمایشی در کف، بتن سرد و گرم می‌شود و همین انقباض و انبساط ایجاد شده به دلیل لوله‌های آب سرد و گرم موجود در کف است. فاصله بین بتن و سرامیک باید اندازه‌ای استاندارد باشد، زیرا در غیر این صورت سبب ترک خوردن و یا شاید کنده شدن سرامیک خواهد شد. درز انبساط باید با فوم پلی اتیلن کار شده حداقل یک سانتی‌متر فاصله داشته باشد تا از رسیدن گرمای بیش از حد به سرامیک جلوگیری کرده و از ترک خوردن آن پیشگیری شود. ضخامت درز انبساط باید تا ۱۲ سانتی‌متر باشد.

توجه کردن به نکات ایمنی

عدم رعایت نکات ضروری برای نصب سرامیک بر گرمایش از کف نیز می‌تواند سبب شکست و ترک خوردن سرامیک شود. مثلا بر روی سرامیک‌های گرم وسایل سنگین گذاشته نشود. دمای بالای کف و فشار وسایل سنگین بر روی آن از عوامل تنش‌زا هستند و سبب ترک خوردن سریع سرامیک می‌شود.

راه‌های پیشگیری از ترک خوردن سرامیک در گرمایش از کفتوضیحات
نصب سرامیک با کیفیت و مرغوبسرامیک کف باید مقاومت بالایی در برابر دما و فشار زیاد را داشته باشد.
زیرسازی استاندارداگر زیرسازی به صورت اصولی انجام نشود بنابراین سیستم گرمایشی گرما را به صورت یکنواخت در سطح پخش نمی‌کند و به مرور زمان سرامیک‌ها ترک می‌خورند.
اجرای صحیح درز انبساطانقباض و انبساط لوله‌های آب در اثر سرد و گرم شدن بتن می‌تواند دلیلی بر ترک خوردن سرامیک باشد که با اجرای درست درز انبساط از بروز این مشکل جلوگیری می‌شود.
توجه کردن به نکات ایمنیایجاد تعادل دمای بسیار زیاد کف و همچنین گذاشتن وسایل خیلی سنگین در مسیر عبور لوله‌ها بر روی سرامیک از نکاتی هستند که باید به آن‌ها توجه کرد.

راه حل مشکل ترک خوردن سرامیک در گرمایش از کف

اصولی که در بالا گفته شد جهت پیشگیری از ترک خوردن سرامیک نصب شده در گرمایش از کف باید رعایت شود اما باز هم ممکن است خطایی رخ دهد و سبب شکسته شدن سرامیک شود. در این صورت بهتر است از راه‌حل‌های زیر بهره گرفت:

  • یکی از راه حل‌های این مشکل این است که سرامیکی که ترک خورده را بدون آسیب به سرامیک‌های مجاور آن، جدا کرده و سرامیک دیگری را جایگزین آن کنیم. البته این مشکل هم وجود دارد که ممکن است طرح و رنگ همان سرامیک را در بازار نیابید که در این صورت باید زحمت گشت و گذار در فروشگاه‌های فروش سرامیک را نیز متقبل شوید.
  • اگر سرامیک‌ها را به صورت کامل از کف جدا کردید و متوجه زیرسازی نامناسب شدید، بهتر است در مسیر عبور لوله‌ها از پشم شیشه استفاده شود تا انتقال گرما محدود به یک نقطه نشده و گرما را در تمام محیط به صورت یکسان پخش کند.
  • قبل از نصب مجدد سرامیک سعی کنید زیرسازی را کاملا صاف کرده تا هیچ حفره‌ای در کف وجود نداشته باشد.
  • تاسیسات ساختمان و مسیر حرکت لوله‌های سرد و گرم را مشاهده کنید تا مبادا دچار نشتی شده باشد. که در این صورت باید به صورت کلی زیرسازی تغییر کند و اقدامات لازم جهت ایمنی انجام گیرد.
  • از چسب‌های مقاوم جهت چسباندن سرامیک استفاده شود تا از کنده شدن و یا لق شدن سرامیک جلوگیری کند.
  • اگر سرامیک‌ها دچار ترک و شکستگی شدند، می توانید از لعاب‌کاری مجدد جهت رفع ترک سرامیک استفاده کرد. البته این روش بیشتر برای سرامیک‌هایی کارایی دارد که در معرض دید نباشند. 
برای جلوگیری از ترک خوردن سرامیک ها، جهت چسباندن آنها از چسب های با کیفیت و مقاوم استفاده کنید.
برای جلوگیری از ترک خوردن سرامیک ها، جهت چسباندن آنها از چسب های با کیفیت و مقاوم استفاده کنید.

سخن پایانی

با توجه به مطالب بالا، از مهمترین علل ترک خوردن سرامیک در گرمایش از کف می‌توان به مواردی همچون انتخاب سرامیک نامناسب، زیرسازی غیر اصولی، نصب اشتباه سرامیک، عدم استفاده از استانداردها و نکات ایمنی اشاره کرد که هزینه‌ای مازاد را ایجاد خواهد کرد. بنابراین بهتر است در هنگام ساخت ساختمان و یا در هنگام بازسازی به تمام این موارد توجه داشت. کاشی لند با کیفیت‌ترین سرامیک پرسلانی از برندهای مختلف را که به‌عنوان یکی از مهم‌ترین مصالح ساختمانی است بر روی سایت خود قرار داده و شما می‌توانید برای تهیه این کفپوش بادوام که در برابر شرایط تنش حرارتی از مقاومت بالایی برخوردار است به فروشگاه کاشی لند مراجعه کنید.

مهناز غفارلو
نویسنده : مهناز غفارلو

همیشه دنبال جستجو در بخش های مختلف علمی در هر زمینه ای بودم، تا اینکه تو زمینه مصالح ساختمانی مطالب زیادی رو در قالب مقاله پیگیر شدم و به نوعی تخصصی یاد گرفتم تا وارد هنر نویسندگی در این زمینه شدم تا بتونم مطالب مفید و جامعی رو در اختیار مخاطبان قرار دهم.

پیغام شما
نام
ایمیل

مقالات مرتبط