یکی از مصالحی که در هنگام ساختمان سازی به آن توجه میشود، خرید کاشی و سرامیک برای کف و نما است. احتمالا در هنگام خرید با انواع درجه بندی کاشی و سرامیک مواجه شدهاید. تشخیص درجه بندی کاشی و سرامیک از روی کارتن کار خیلی سختی نیست. سرامیکها در۱ تا ۵ درجه دستهبندی میشوند. البته بسته به کارخانه تولیدکننده متفاوت هستند، که هر چه عدد درجه بندی کوچکتر باشد، کیفیت بالاتری دارد.
سرامیکها از لحاظ درجهبندی، که شامل میزان کیفیت، قیمت، رنگ و سایز میشود، با یکدیگر تفاوتهایی دارند، که بسته به محیط و سلیقه افراد، انتخاب میشوند. با توجه به اینکه سرامیک قیمتی مناسبتر از سنگ دارد، بنابراین تقاضا برای خرید آن بیشتر است.
درجه بندی سرامیک از نکات حائز اهمیت است که باید به آن توجه نمود. در کارخانههای تولیدکننده کاشی و سرامیک، قوانینی وجود دارد که بعد از پخت سرامیک، زمانی که سرامیک از کوره خارج و برای بستهبندی آماده میشود، از دو طریق قابل تشخیص هستند. درجهبندی سرامیک قبل از بستهبندی بر اساس شکل ظاهری و بعد از بستهبندی از روی مشخصاتی که بر روی کارتن برچسب میشود، خواهند بود. هر چه عدد درجهبندی کمتر باشد، از کیفیت بالاتری برخوردار است.
اگر جایی با کلمه گرید مواجه شدید، باید بدانید که برخی از محصولات به جای درجه بندی، با عنوان گرید استفاده میشود. در واقع هر کارخانهای که راهی به سمت بازار استاندارد نداشته باشد محصولات خود را با عنوان گرید A، B وC به بازار عرضه میکنند و میتوان گفت از نظر کیفیتی نسبت به کاشیهای دیگر ضعیف هستند.
سرامیکها زمانی که از کوره خارج میشوند، زمانی را باقیمانده و برای درجهبندی سرامیک که براساس فاکتورهای ظاهری انجام میگیرد، مراحلی را طی خواهند کرد که شامل مراحل زیر خواهد بود:
در مرحله اول متصدی با نگاه کردن به ظاهر سرامیک از لحاظ فنی بررسی میکند و در مراحل بعد توسط حسگرهای هوشمند این سنجش انجام میشود.
در این مرحله، سرامیک ها بر اساس تاب داشتن بررسی شده و توسط حسگرهایی دارای چشمهای الکترونیکی هستند، درجه بندی انجام میشود، که در این مرحله کاشیهای محدب با میزان خطای دستگاه در حدود ۸ صدم و کاشی مقعر با ۰٫۵ درصد خطا در درجه ۱ قرار میگیرد. خطای کاشی محدب در حدود ۰٫۱ و مقعر با ۰٫۷ درصد درجه ۲ و میزان خطای 3.1 درصد در کاشی محدب و همچنین با ۰٫۹ درصد خطا در کاشی مقعر، کاشی را در درجه ۳ دستهبندی میکند.
درجه کاشی میزان خطای کاشی | درجه 1 | درجه 2 | درجه 3 |
---|---|---|---|
محدب 0.8 و مقعر 0.5 | ✓ | ||
محدب 0.1 و مقعر 0.7 | ✓ | ||
محدب 3.1 و مقعر 0.9 | ✓ |
در مرحله سوم کالیبراسیون، سایز کاشی مورد بررسی قرار میگیرد. در این مرحله اندازه هر کاشی با اندازه نمونه مقایسه میشود.
در این مرحله درجهبندی توسط حسگرهای مادون قرمز، انجام میشود که همیشه بزرگترین عدد در نظر گرفته میشود. یک اشکال فنی در یک بخش دلیل بر نامرغوب بودن کیفیت خواهد بود.
مثلا اگر سرامیک از نظر ظاهری در رده درجه ۳ باشد و سایز ۲ را نشان دهد و میزان تاب آن در درجه ۱ قرار گرفته باشد، کاشی در درجه ۳ قرار میگیرد.
در این مرحله سرامیکهایی که درجات یکسان دارند روی هم چیده شده و برای بررسی نهایی درجهبندی میشوند و سپس کاشیها در کارتن قرار میگیرند و مشخصات محصول روی کارتن درج میگردد.
در کارخانه زمانی که سرامیکها برای بستهبندی روی رول در حرکت هستند، بر اساس شکل ظاهری توسط افرادی کاردان درجهبندی میشوند که در زیر به انواع درجهبندی میپردازیم:
در زمان سورت کاشیها برای کمک به تشخیص درجهبندی کاشی و سرامیک از روی کارتن به این ترتیب عمل میکنند که سرامیکهایی که از لحاظ کیفی عالی باشند را با عنوان درجه۱ علامتگذاری میکنند. یعنی سرامیکهای بدون تابخوردگی و اختلاف سایز، بدون ایجاد هر گونه سوراخ در هنگام لعاب کاری، دارا بودن کنارههای کاملا صاف و رکتیفای، روی آنها یک علامت مخصوص به خود را میزنند که گویای سرامیک درجه ۱ است.
استفاده از سرامیک درجه ۱ به زیباسازی محیط کمک کرده و ظاهری زیبا را ایجاد میکند. فرد متخصصی که وظیفه نصب این سرامیکها را بر عهده دارد بدون هیچ مشکلی و در مدت زمان کوتاهتری انجام میدهد. به دلیل اینکه کنارههای رکتیفای سرامیک درجه ۱ بدون هیچ لبپریدگی هستند و به راحتی کنار یکدیگر فیکس میشوند. همچنین به دلیل اینکه تحت فشار و دمای بالا قرار میگیرند در برابر شرایط نامساعد مقاوم هستند.
درجه بندی سرامیک درجه ۲ نیز به همین منوال انجام میگیرد. فردی که وظیفه تشخیص درجهبندی را بر عهده دارد، اگر یک خال یا سوراخ ریز روی سطح سرامیک مشاهده کند و همچنین تفاوت ناچیزی در سایز آنها ببیند، با نشانه گذاری دو تیک، آنها را در درجه ۲ قرار میدهد. این دسته میتواند جزء کاشیهای صادراتی قرار بگیرد.
به همین ترتیب سرامیکهای درجه ۳ نیز با داشتن اختلاف سایز در حد میلیمتر، احتمال تابیدگی بر روی سرامیک و همچنین دارا بودن ۱ تا ۲ سوراخ و لکه ریز بر روی آن در رده درجه ۳ قرار میگیرد. همچنین ممکن است در قسمتهایی از گوشه سرامیک درجه ۳ لعاب نگرفته باشد. اگر از لحاظ قیمت در نظر بگیریم، این درجه نسبت به دو درجه ۱ و ۲ دیگر که گفته شد مقرونبهصرفه بوده و میتوان به راحتی برای مکانهای مختلف از آن استفاده کرد.
درجه بندی ۴ نیز با لب پریدگی در حد ۳ الی ۵ میلیمتر در گوشه و کنارهها، دارا بودن چند لکه کوچک بر روی لعاب کاشی، با علامتگذاری بر روی سرامیک بستهبندی میشوند. این گروه از لحاظ کیفیت و قیمت ارزان بوده و در مکانهایی مانند کف انباری که زیاد در دید نیستند، میتوان استفاده نمود. ممکن است درصدی از کاشیهای این درجهبندی به دلیل غیر قابل استفاده بودن دورریز شوند.
سرامیکهای درجه ۵ خیلی کم در بازار وجود دارند و به دلیل مشکلات فنی زیاد مانند لبپریدگی، اختلاف ابعاد، تعداد لکههای زیاد روی لعاب، توسط خیلی از کارخانهها بستهبندی نمیشوند و به صورت تن یا پالت به فروش میرسند.
همانطور که در بالا گفته شد، مهمترین روش تشخیص کیفیت سرامیک، درجه بندی کاشی و سرامیک است، که این کار از روی مشخصاتی که بر روی کارتن نوشته شده نیز قابل تشخیص است. در زیر به انواع موارد و معیارهایی که در کارخانه بر روی کارتن ثبت میشود اشاره شده:
همچنین رنگ کارتن میتواند نشان دهنده درجه کاشی باشد که گاهی اوقات سرامیکهای درجه ۴ درون جعبههای سفید رنگ قرار میگیرند. یکی دیگر از مواردی که درجه بندی کاشی را نشان میدهد، مقاومت به سرما و گرمای زیاد است، که تا حدودی میتواند دوام محصول را نشان دهد.
کاشی و سرامیک از محصولاتی هستند که در مکانهای مختلف از جمله کف و دیوار مناطق داخلی و خارجی منازل، مراکز اداری و تجاری، هتلها و سایر مکانها استفاده میشود و در هنگام خرید به نکات فنی آن بسیار توجه میشود. جهت تشخیص درجه بندی سرامیک از روی کارتن دانستیم که سرامیکها به درجه های ۱ تا ۵ کلاس بندی شده، که در هر کدام از نظر خصوصیاتی از قبیل نکات فنی و ظاهری، مقاومت، تابخوردگی مورد بررسی قرار میگیرند. هر چه عدد درجهبندی کوچکتر باشد در کلاس بالاتری از نظر کیفیت قرار میگیرند.
درجهبندی در کارخانه از روی ظاهر و بعد از بستهبندی، بر اساس مشخصاتی که بر روی کارتن درج میشود، قابل تشخیص هستند. برای خرید سرامیکهای درجه ۱ تا درجهها کمتر میتوانید به راحتی با ورود به سایت کاشی لند، هم اطلاعات تکمیلی فنی را بدانید و هم بهترین محصول را انتخاب کنید.