یکی از ظریف کاریهای کاشی و سرامیککاری، انجام بندکشی سرامیک است. در گذشته کاشیکارها در انجام بندکشی چندان دقتی به خرج نمیدادند تنها بعد از نصب کاشی، درزهای که میان آنها باقی میماند را با ملات پر میکردند. امروزه اما برای نصب بهتر کاشی و سرامیک، بندکشی با دقت بیشتری صورت میگیرد. این امر با استفاده از مواد و ملاتهای مختلفی انجام میشود که ما در ادامه قصد داریم به معرفی این مواد و آموزش طریقه بندکشی سرامیک با استفاده از آنها بپردازیم. چنانچه علاقهمند به یادگیری روش اصولی و صحیح بندکشی سرامیک و مراحل انجام هستید، پیشنهاد میکنیم با ما همراه باشید.
در واقع بندکشی برای پرکردن درزهای بین کاشی و سرامیک است و این مواد بهعنوان یک لایه عایق و محافظ کاشی در برابر انواع آلودگیها و نفوذ آب و مواد شیمیایی عمل میکند. گاهی در اثر استفاده طولانی مدت از مواد شوینده و آب، دوغاب بندکشیها از بین میرود که میتوان در آن صورت از مواد بندکشی برای ترمیم و پر کردن این درزها استفاده کرد.
بندکشی کاشی و سرامیک علاوه بر افزایش طول عمر سرامیکها و جلوگیری از نفوذ آب به زیر آنها، جهت زیباتر شدن فضا استفاده میشوند. امروزه انواع مواد بندکشی، از جمله پودرهای بندکشی رنگی در بازار موجود است که میتوان متناسب با رنگ کاشی، آنها را در رنگهای متنوعی تولید کرد. از دیگر خواص این محصولات ایجاد یک لایه عایق و محافظتی است. این مواد با قرار گرفتن در درزهای بین کاشی و سرامیک اجازه نمیدهند که آب و رطوبت به لایههای پشتی عبور کند و از طرفی دیگر جلوی رشد کپک، قارچ و انواع باکتریها را میگیرد.
برای بندکشی کاشی و سرامیک نیاز به تجهیزات زیادی ندارید. تجهیزات مورد نیازتان عبارتند از:
قبل از شروع به بندکشی حتما باید سطح را از گرد و غبار، لکه و هر گونه کثیفی تمیز کنید. مهمترین اقدام قبل از شروع بندکشی، یکنواخت ساختن سطح و تمیز کردن آن است. اگر در زمان کاشیکاری از همتراز برای تراز کردن کاشیها استفاده کرده باشید، بندکشی نیز راحتتر انجام خواهد شد.
آموزش بندکشی سرامیک کار سختی نیست، چراکه، به طور کلی با یک روش مشخصی انجام میشود و تفاوتی نمیکند که شما از چه نوع ملاتی قرار است استفاده کنید، روش اجرای آنها تقریبا یکسان است. تفاوت در اجرای آنها زمان خشک شدن این محصولات است. در ادامه مراحل انجام بندکشی را به صورت گام به گام توضیح دادهایم و امیدواریم که به کارتان بیاید.
اگر از خمیر بندکشی استفاه میکنید که اصلا نیاز به آماده سازی ندارد. نحوه آمادهسازی پودرهای بندکشی نیز به طور معمول روی پاکت آنها آمده است. اما قصه آمادهسازی ملات یا دوغاب سیمانی کمی متفاوت است.
از مهمترین مشکلاتی که در طریقه بندکشی سرامیک با دوغاب داریم این است که افراد بهدرستی نمیدانند که باید چقدر سیمان و خاک سنگ را با آب مخلوط کنند. به همین دلیل دوغاب آنها برخی اوقات رقیق و گاهی غلیظ میشود. دوغاب رقیق قدرت چسبندگی پایینی دارد و ممکن است به سرعت در اثر شستشو از بین رود. اما در مقابل استفاده از دوغاب غلیظ سخت است و از آن نمیتوان برای پر کردن درزها به راحتی استفاده کرد.
برای آماده کردن ملات سیمان سفید، باید سیمان را به نسبت ۱:۴ و ۱:۳ با پودر سنگ مخلوط کنید. یعنی به ازای هر پیمانه سیمان سفید باید ۳ الی ۴ برابر پودر سنگ استفاده شود. سپس آن را با آب مخلوط نمایید.
بعد از آمادهسازی مواد و ملات، حالا باید آن در تمام درزها پخش کرد. ابتدا مواد بندکشی را با استفاده از یک کمچه، روی سطح زده و سپس با یک کاردک یا یک تکه چوب، ملات را درون درزها قرار دهید. اگر این کار را با دقت انجام دهید و در زمان کاشیکاری از همتراز برای کاشیکاری استفاده کرده باشید، در پایان بندکشی شاهد خواهید بود که مواد بندکشی به طور منظم و برابر در میان درزها پخش شده است.
ملاتها از هر نوعی که هستند، باید بلافاصله از روی سطح کاشی و سرامیک پاک شوند. برای این کار شما نیاز به یک دستمال مرطوب و نمدار دارید تا به خوبی مواد باقیمانده روی سطح کاشی و سرامیک را پاک کنید. دقت کنید که اگر این مواد برای ساعتها روی سطح بماند و خشک شود تنها راهحل پاک کردن آن استفاده از مواد پاک کننده سیمان و گچ از کاشی و سرامیک است.
برای اینکه روش بندکشی سرامیک به درستی و بدون نقص انجام شود، باید بعد از انجام مراحل بندکشی برخی نکات را رعایت کنید که در ادامه به آنها اشاره شده است:
در گذشته تنها از انواع سیمان از جمله سیمان سفید برای دوغاب کردن و بندکشی کاشی و سرامیک استفاده میشد. به طور کلی سیمان خاصیت چسبندگی بالایی دارد و استحکام و دوام آن نیز بسیار بالا است. امروزه نیز از سیمان برای تولید انواع مواد بندکشی از جمله خمیر و پودرهای بندکشی استفاده میشود. پودر و خمیر بندکشی موجود در بازار بر پایه سیمان و با تکنولوژیهای جدید تولید شدهاند و دارای استحکام و چسبندگی بالاتری نسبت به انواع ملات سیمانی دارند. در ادامه انواع مواد و ملاتهای بندکشی را به طور مختصری معرفی کردیم.
یکی از رایجترین مواد بندکشی از گذشته تا به امروز، استفاده از انواع ملات سیمانی، علی الخصوص دوغاب سیمان سفید است. در گذشته برای پر کردن درزهای بین کاشی و سرامیک تنها از این روش استفاده میشد.
تهیه دوغاب سیمان سفید به کاربرد آن بستگی دارد. اگر از دوغاب برای بندکشی سرامیک کف میخواهید استفاده کنید، بهتر است آن را کمی رقیقتر تهیه کنید که با استفاده از یک تی میتوانید آن را روی سطح پخش کنید و کمی منتظر بمانید تا روی سطح خشک شود، سپس با دستمالی نمدار مواد باقی مانده را از سطح سرامیکها پاک کنید. دوغاب دیوار را اما باید کمی خمیریشکل تهیه کنید و بندکشی کاشی دیوار بهتر است با دست انجام شود. بعد از پر کردن درزها با استفاده از یک تکه چوب مواد را روی سطح بندها بکشید تا هم تراز گردند.
از جمله موادی که میتوانید با استفاده از آن کار بندکشی را انجام دهید، خمیر بندکشی است. این روش یکی از روشهای جدید است که جایگزین استفاده از دوغاب سیمانی شده است. خمیرهای بندکشی از ترکیبات رزین اکریلیک و فیلرهای معدنی تولید شده و امروزه اغلب بر پایه تکنولوژی نانو ساخته میشوند. این مواد نیازی به حلال و آماده سازی ندارند و مهیا و آماده استفاده هستند. خمیرهای بندکشی نیز مانند انواع پودرهای بندکشی امروزه در بازار موجود است که در این میان میتوان به خمیر بندکشی ضد اسید و ضد قلیا اشاره کرد که مناسب استفاده در اماکن صنعتی هستند.
از جمله مواد بندکشی، پودرهای بندکشی هستند که محصولاتی کاملا ضد آب و با قدرت چسبندگی بسیار بالا هستند. پودرهای بندکشی محصولاتی جدید و نوظهور هستند که توسط کارخانههای مختلفی تولید شده و با نام و مشخصات متنوعی روانه بازار میشوند. این پودرها به صورت نانو، آنتی باکتریال و ضد آب در رنگهای مختلفی تولید میشوند. روش بندکشی سرامیک با استفاده از این محصولات آسان است و برای استفاده از آنها تنها کافی است که مقداری آب به آنها بیفزایید تا حالتی خمیری به دست بیاورند و از آنها برای پر کردن درزها استفاده کنید.
مواد پودر بندکشی بعد از اجرا و خشک شدن در مقابل آب کاملا غیرقابل نفوذ بوده و به خوبی از نفوذ آب به لایههای زیرین جلوگیری میکند. این مواد استحکام بالایی داشته و از لغزش کاشی و سرامیک بعد از نصب جلوگیری میکنند. مهمترین خاصیت این پودرها، پرکردن درزها و ایجاد اتصال محکم بین سرامیکها است. این محصول نه تنها برای کاشی و سرامیک بلکه در بندکشی موزاییک، سنگ و محصولات بتنی و سیمانی نیز قابل استفاده است.
مقاله مرتبط: پودر بندکشی چیست؟ انواع پودر بندکشی در ساختمان
چسب یکی دیگر از موادی است که میتوان از آن برای بندکشی استفاده کرد. هر چند چسبهای بندکشی را میتوان برای اجرای کامل بندکشی به کار برد، اما این کار خیلی اقتصادی نیست. این چسبها اغلب جهت ترمیم و تعمیر بندکشیهای قدیمی استفاده میشود. شاید برای شما هم پیش آمده است که ببینید در برخی فضاها، بندکشی میان کاشی یا سرامیکها کنده شده یا از بین رفته است. شما اغلب در قسمتهایی که در معرض فشار بالای آب قرار میگیرند، شاهد این اتفاق خواهید بود. مواد بندکشی برای پرکردن این درزهای خالی و ترمیم و تعمیرشان کاربرد دارند.
برای استفاده از آنها تنها کافی است که مواد را به آرامی در میان بندکشی کشیده و این فضاها را پر کنید. دقت کنید که اگر این مواد روی کاشی و سرامیک بریزد، اجازه ندهید روی سطح خشک شود و به سرعت آن را با یک دستمال نمدار پاک کنید. هر چند کار با چسبهای بندکشی به دلیل نوع بستهبندی بسیار راحت است با این حال در صورت خشک شدن روی سطح، بهراحتی قابل پاک شدن نیست.
به طور دقیق نمیتوانیم بگوییم که کدام یک از مواد بندکشی که نام بردیم، بهتر است، اما با توجه به پیشرفت تکنولوژی قطعا استفاده از انواع پودرها و خمیرهای بندکشی بهتر از استفاده از ملات سیمانی است. پودر و خمیر بندکشی نیز بر پایه سیمان ساخته شدهاند، اما با تولید بر پایه تکنولوژیهای پیشرفته و افزودن برخی مواد معدنی به آنها، چسبندگی و دوام بالاتری نسبت به انواع سیمان سیاه و سفید دارند. برخی متخصصان معتقدند که با اختلاف کمتری، پودر بندکشی بر خمیر بندکشی برتری دارد و دوام و چسبندگی بالاتری نسبت به انواع خمیری دارد.
مزایای استفاده از پودر بندکشی:
به طور کلی بندکشی در کف و دیوار چندان تفاوتی ندارد و مهمترین تفاوت میان آنها، غلظت ملات است. همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم، ملاتهایی که برای دیوار استفاده میشود، باید حالتی خمیری مانند و غلیظ داشته باشند. کار بندکشی کاشی دیوار حتما باید با دست انجام شود. بعداز اینکه خمیرها را با دست روی کاشیها کشیدید، باید با استفاده از یک کاردک یا یک تکه چوب، مواد بندکشی را روی سطح میکشیم تا همه درزها به طور کامل پر شده و سطح کاملا صاف و یکنواخت شود. به سرعت مواد اضافی را پاک کنید و نگذارید روی سطح کاشی یا سرامیکها خشک شود.
مهمترین نکته در اجرای بندکشی کاشیهای دیوار، استفاده از دستکش است، چراکه کار کاملا به طور دستی انجام میشود و انجام این کار باعث خشک و زبر شدن پوست دستان شما خواهد شد.
در حمام و سرویس بهداشتی محیط همیشه در معرض رطوبت قرار دارد و برای این فضاها استفاده از پوشش مقاوم به آب بسیار مهم است. در حمام و دستشویی علاوه بر ایجاد یک عایق رطوبتی با استفاده از ایزوگام یا مواد ضد آب دیگر، کاشی و سرامیک را با استفاده از چسبهای ضد آب نصب میکنند. با وجود تمام این عایقها برای جلوگیری از نفوذ آب به لایههای زیرین، بندکشی در این محیطها نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. همچنین در این دو مکان، مرتب از مواد شوینده اسیدی استفاده میشود، و بهتر آن است که از مواد بندکشی ضد اسید استفاده کنید.
فضای استخر همیشه مملو از آب است و بندکشی کاشی استخری یکی از مهمترین قسمتهای کاشیکاری استخر است. برای بندکشی کاشی استخری حتما باید از مواد کاملا ضد آب و آنتی باکتریال استفاده کنید. کاشیهای استخری را اغلب با استفاده از انواع پودرهای بندکشی که خاصیت ضد آب آنها کمی بیشتر از انواع خمیر بندکشی است، انجام میدهند.
مهمترین نکته بندکشی کاشی استخری، استفاده از رزین تقویتکننده یا همان لاتکس به جای آب است. این مواد باعث افزایش چسبندگی و دوام بالاتر مواد بندکشی میشود و خاصیت ضدآبی آنها را افزایش میدهد.
در این مقاله سعی کردیم که طریقه بندکشی سرامیک را به همراه نکاتی که باید درباره نحوه انجام این کار، بدانید را برای شما توضیح دهیم. میتوان به جرات گفت که مهمترین بخش در بندکشی، انتخاب ملات یا مواد بندکشی است. امروزه انواع مواد بندکشی از جمله سیمان سفید، پودر بندکشی، خمیر و چسب بندکشی در بازار موجود است که انتخاب نوع ملات به پروژه شما و همچنین انتخاب کاشیکارتان بستگی دارد. در صورتی که علاوه بر آشنایی با روش بندکشی سرامیک، قصد خرید مواد بندکشی را نیز دارید، میتوانید به فروشگاه اینترنتی کاشیلند مراجعه نموده و هر محصولی را که با توجه به این مقاله و البته بعد از مشورت با استادکاران، انتخاب کردهاید را خریداری کنید.