آموزش کاشی کاری دیوار راه پله؛ گام به گام و اصولی
۶ تیر ۱۴۰۳

آموزش کاشی کاری دیوار راه پله؛ گام به گام و اصولی

راهنمای نصب و نگهداری

یکی از روش‌های رایج پوشش‌دهنده کف و دیوار ساختمان‌ها که با هدف تزیین نمای داخلی و خارجی و همچنین عایق رطوبتی سازه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد، روش کاشی‌کاری است. کاشی کاری دیوار راه پله و سرامیک کاری بدنه راه پله به دلیل برخورداری از قواعد و اصول حرفه‌ای در حین کار بایستی توسط افراد ماهر انجام شود.

انتخاب یک کاشی مرغوب و نصب اصولی آن در استحکام و ماندگاری بنا در برابر عوامل محیطی بسیار تاثیرگذار است. نصب سرامیک دیوار راه پله در مراحل انتهایی ساختمان‌سازی، توسط افراد متخصص با دقت و ظرافت خاصی انجام می‌شود.

مراحل کاشی کاری دیوار راه پله گام به گام

اجرای کاشی و سرامیک بر روی راه‌پله و دیوار راه‌پله به دلیل اریب بودن فضا به مهارت و دقت بسیار زیادی نیاز دارد. نصب سرامیک دیوار راه پله در ساختمان‌های بتنی و فولادی تقریبا مشابه یکدیگر بوده و در هر دو سازه، ابتدا رمپ راه‌پله ساخته می‌شود و نصب کاشی و سرامیک بر روی دیوار و پله‌ها در مرحله پایانی یا مرحله نازک‌کاری ساختمان اجرا می‌گردد.

نصب کاشی دیوار در راه پله ساختمان یک فرایند مهم و حساس است که نیاز به دقت و توجه به جزئیات دارد.
نصب کاشی دیوار در راه پله ساختمان یک فرایند مهم و حساس است که نیاز به دقت و توجه به جزئیات دارد.

آماده سازی

پیش از اجرای کاشی کاری دیوار راه پله، سطح دیوار را مورد بررسی قرار داده تا ناهمواری‌ها و آلودگی‌های سطح دیوار را برطرف نمایید. سطح زمین یا دیوار کاشی‌کاری بایستی سفت، هموار و عاری از هرگونه آلودگی باشد؛ چرا که دیوار سست یا ناهموار باعث شکستگی یا عدم اتصال کاشی‌ها می‌شود. در صورتی که سطح کاشی‌کاری در مجاورت آب و رطوبت قرار داشته باشد، می‌توانید از تخته‌های مخصوص برای عایق‌کاری سطح استفاده کنید.

اندازه گیری

در مرحله بعد جهت تخمین تعداد، ابعاد و ترتیب قرارگرفتن کاشی‌ها می‌توانید با استفاده از متر و تراز دستی یا تراز لیزری سطح مورد نظر را اندازه‌گیری نمایید.

چینش سرامیک‌ ها

برای چسباندن سرامیک یا کاشی بر روی دیوار، ابتدا باید از چگونگی قرارگیری آنها مطمئن شوید تا نتیجه کار زیبا و مرتب به نظر بیاید. بهتر است که دو قطعه مساوی سرامیک را در کناره‌های دیوار قرار دهید و از قرار دادن قطعات باریک سرامیک در کنار دیوار خودداری کنید؛ چرا که در این صورت بریدن قطعات  سرامیک سخت بوده و نمای نهایی کار زیبا نمی‌شود.

قبل از شروع کار، باید الگوی چینش سرامیک‌ها را برنامه‌ریزی کنید. باید تعیین کنید که سرامیک‌ها به صورت افقی یا عمودی نصب شوند و الگو و ترتیب قطعات را مشخص کنید.

برای تراز کردن دیوار با استفاده از خط راهنما، قسمت بالا و مرکز دیوار را علامت زده و با کشیدن خطی عمود بر آن، سطح کار را به چهار قسمت مساوی تقسیم نمایید. کاشی‌کاری را باید از مرکز به سمت دیوار و به صورت ردیف به ردیف آغاز کنید و پس از اتمام یک قسمت، سراغ قسمت‌های بعدی بروید. برای نصب اصولی و منظم سرامیک‌ها می‌توانید با استفاده از صلیب‌های کاشی‌کاری فضای بین آن‌ها را یکسان نمایید. هر چقدر سرامیک‌ها بزرگ‌تر باشند باید فضای میان آن‌ها نیز بیشتر باشد تا مواد بندکشی به درستی و به مقدار لازم بین آن‌ها قرار بگیرد.

طریقه نصب سرامیک راه پله؛ هر آنچه باید بدانید

مقاله مرتبط: طریقه نصب سرامیک راه پله؛ هر آنچه باید بدانید

برش پنل های پوششی

برای برش کاشی‌ها ابتدا آن‌ها را به طور دقیق اندازه‌گیری و علامت‌گذاری نموده و از قسمت رویی در کاشی‌بر قرار دهید، سپس با اعمال نیرویی محکم و سریع بر اهرم کاشی‌بر، کاشی را بریده و با یک تلنگر مابقی آن را جدا کنید.

نصب سرامیک دیوار راه پله

در گام بعدی برای کاشی کاری دیوار راه پله، کاشی‌ها را با استفاده از یک چسب مناسب به سطح موردنظر بچسبانید. چسب کاشی‌کاری باید مقاومت و طول عمر بالایی داشته باشد تا در اثر عوامل محیطی، کاشی‌ها دچار آسیب و لغزش نشوند. دقت داشته باشید که از مصرف چسب غلیظ به دلیل ایجاد ناصافی و ناهمواری در سطح کاشی‌کاری، خودداری نمایید.

برای اتصال بیشتر کاشی‌ها به دیوار می‌توانید با استفاده از ماله شانه‌دار چسب را هم بر روی کاشی و هم بر روی سطح کار در جهت موازی با هم بمالید و سپس کاشی‌ها را با دقت و به آرامی بچسبانید. با توجه به دستورالعمل درج شده بر روی بسته‌بندی چسب کاشی، مدت زمان لازم را برای خشک شدن کاشی‌ها در نظر بگیرید.

معمولا، برای دیوار راه پله‌ها از سرامیک‌هایی با ابعاد بزرگ استفاده می‌کنند. از آنجایی که دیوار راه پله‌ها به صورت اوریب است امکان استفاده از سرامیک‌های کوچک را سخت می‌کند.
معمولا، برای دیوار راه پله‌ها از سرامیک‌هایی با ابعاد بزرگ استفاده می‌کنند. از آنجایی که دیوار راه پله‌ها به صورت اوریب است امکان استفاده از سرامیک‌های کوچک را سخت می‌کند.

بندکشی پنل های پوششی

بندکشی یا مرزبندی سطوح کاشی‌کاری به منظور ایجاد استحکام، زیبایی ظاهری و آب‌بندی کاشی‌ها انجام می‌شود. مواد بندکشی به صورت پودری و خمیری در رنگ‌های متنوع عرضه می‌شوند. در صورت استفاده از ماده بندکشی پودری مطابق راهنمای درج شده، آن را با آب ترکیب و به خوبی مخلوط نمایید. دقت داشته باشید که ماده بندکشی را به اندازه مورد نیاز آماده کنید تا سفت نشود. ماده بندکشی را با استفاده از ابزار مناسب به صورت یکنواخت بین درزهای سرامیک فشار دهید و اضافه آن را با اسفنج مرطوب تمیز نمایید.

چیدمان سرامیک دیوار راه پله

معمولا پیش از گچ‌کاری دیوار راه پله، مرحله سرامیک کاری بدنه راه پله انجام می‌شود تا حمل مصالح بر روی آن باعث ایجاد شکستگی و لکه‌های نامطلوب نشود.

نصب موازی سرامیک بغل پله شمشیری

معمولاً سرامیک کاری بدنه راه پله را قبل از نصب پله‌ها به صورت طولی و موازی رمپ راه پله، اجرا می‌کنند. برای تراز شدن زیر سرامیک بغل پله‌ها، مقداری بتن یا ماسه را با ضرباتی فشرده بر روی پله‌ها قرار می‌دهند، سپس سرامیک بغل پله را با قرار دادن بر روی ماسه‌ها و با زاویه مناسب برش داده و آن را نصب می‌کنند. غالباً فاصله بین سرامیک بغل پله با دیوار را حدود ۳ الی ۴ سانتی‌متر به منظور ریختن ملات در پشت آن در نظر می‌گیرند. این فاصله به‌گونه‌ای طراحی می‌شود که ابعاد و طول و عرض راه‌پله تغییر نکند.

یکی از مهندسی‌ترین شیوه‌های کاشی کاری دیوار راه پله، مدل شمشیری است که برای برش‌های سرامیک به محاسبات و دقت بسیار زیادی نیاز دارند. نصب سرامیک دیوار راه پله شمشیری، علاوه بر ایجاد هماهنگی با چرخش، کارکرد سنگ پله‌ها و زیبایی ظاهری آن، دارای برش‌های زیادی بوده که نسبت به سایر مدل‌ها به متراژ بیشتری سرامیک نیاز دارد. همچنین میزان مصرف چسب کاشی به صورت استاندارد برای نصب سرامیک بر روی دیوار راه‌پله نسبت به نصب کاشی بر روی کاشی بیشتر است.

نصب سرامیک دیوار راه پله به صورت عمودی

نصب سرامیک دیوار راه پله به صورت عمودی از نظر بصری، دیوار را بلندتر نشان می‌دهد. مراحل نصب سرامیک دیوار راه پله به صورت عمودی عبارتند از:

  1. علامت‌گذاری نقطه تقارن در دیوار و اندازه‌گیری ابعاد سطح موردنظر برای تخمین تعداد سرامیک‌های مورد نیاز
  2. زیرسازی و همترازی سطوح کاشی‌کاری به منظور ایجاد استحکام و عدم لغزش سرامیک‌ها
  3. ساخت خطوط راهنما به منظور تنظیم سرامیک‌ها در جای موردنظر
  4. چیدن کاشی‌ها به صورت عمودی روی سطح مدنظر
  5. تهیه ملات ماسه و سیمان با استفاده از چسب کاشی
  6. چسباندن کاشی به صورت عمودی
  7. ایجاد فاصله مناسب و دقیق میان کاشی‌ها
  8. برش‌کاری سرامیک در صورت نیاز
  9. بندکشی
  10. تمیز کردن سطوح کاشی‌کاری

نکاتی که باید هنگام نصب سرامیک دیوار راه پله در نظر داشته باشیم

هنگام کاشی کاری دیوار راه پله با رعایت برخی از نکات اصولی و کاربردی می‌توانید فضایی زیبا، مستحکم، مرتب، تمیز و متقارن بسازید. برخی از نکات ساده و کاربردی برای انجام کاشی‌کاری حرفه‌ای عبارتند از:

  • اولین اصل مهم هنگام سرامیک‌کاری بدنه راه پله، تمیز کردن و پاک‌سازی سطح موردنظر است که به منظور اتصال و همترازی کامل سرامیک‌ها صورت می‌گیرد.
  •  برای نصب سرامیک دیوار راه پله، تراز کردن و متقارن‌سازی سطح دیوار به منظور جلوگیری از کج شدن سرامیک‌ها و ایجاد سطح یکنواخت کاشی‌کاری انجام می‌شود.
  • برای تمیز کردن سطح دیوار می‌توانید از سوهان یا سمباده استفاده نمایید.
  • برای برش سرامیک‌ها می‌توانید از شابلون و ابزارهای دقیق استفاده نمایید.
  • هنگام سرامیک کاری بدنه راه پله، چینش سرامیک‌ها را به صورتی انجام دهید که الگوی طرح آن‌ها به درستی رعایت شود.
  • هنگام نصب سرامیک دیوار، دقت و سرعت عمل لازم را برای کاشی‌کاری به منظور جلوگیری از خشک‌شدن ملات کاشی‌کاری اعمال نمایید.
  • برای افزایش چسبندگی بیشتر سرامیک‌ها از رابیتس یا توری مرغی استفاده نمایید.
  • استفاده از ملات یا چسب کاشی با کیفیت موجب استحکام و ماندگاری کاشی‌ها در برابر عوامل محیطی می‌شود.
الگوی طرح سرامیک‌ها باید به درستی رعایت شود تا نتیجه نهایی زیبا و همسان باشد.
الگوی طرح سرامیک‌ها باید به درستی رعایت شود تا نتیجه نهایی زیبا و همسان باشد.
  • هنگام خرید کاشی، سعی کنید ۱۰ درصد بیشتر از نیاز خود کاشی بخرید تا در صورت شکستن آن‌ها، تعداد کافی کاشی در دسترس داشته باشید.
  • برای آنکه درز سرامیک در کنج‌ها پوشانده شود، آن‌ها را با شیب ۴۵ درجه بچسبانید.
  • پس از پایان بندکشی بایستی با یک اسفنج مرطوب مواد بندکشی اضافی را از روی سطح پاک نمایید.

سخن پایانی

یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی که در صنعت ساختمان‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد، کاشی و سرامیک است. کاشی‌کاری ساختمان یکی از مراحل نازک‌کاری ساختمان‌سازی است که از کاشی و سرامیک‌های مناسب برای پوشش کف و دیوار سازه‌ها استفاده می‌کنند. کاشی و سرامیک‌ها علاوه بر ایجاد زیبایی ظاهری باعث استحکام، ماندگاری و عایق رطوبتی سطوح کاشی‌کاری نیز می‌شوند. کاشی کاری دیوار راه پله به ظرافت تخصص خاصی نیاز دارد؛ چرا که در صورت سهل‌انگاری، شاهد کج شدن سطح کاشی‌کاری و عدم اتصال مناسب کاشی‌ها خواهید بود. از طرفی انتخاب کاشی مناسب و مصالح باکیفیت برای سرامیک کاری بدنه راه‌ پله منجر افزایش طول عمر سطوح کاشی‌کاری و اجرای آسان روند پروژه می‌شود.

سمیه موسوی
نویسنده : سمیه موسوی

از آنجا که درباره صنعت ساختمان مطالعه زیادی داشتم و از کودکی هم عاشق وبگردی و خواندن مقالات مرتبط بودم، دست به کار شدم تا با هنر نویسندگی، اطلاعات موجود در وب‌سایت‌های فعالان این حوزه را تا جای ممکن تکمیل کنم.

پیغام شما
نام
ایمیل

مقالات مرتبط