صلیب کاشی چیست؟ معرفی انواع اسپیسر کاشی کاری
۲۰ تیر ۱۴۰۳

صلیب کاشی چیست؟ معرفی انواع اسپیسر کاشی کاری

معرفی مواد و محصولات ساختمانی

اگر می‌خواهید خانه خود را بازسازی کنید یا حتی برای نصب سرامیک جدید در ساختمان اقدام کرده‌اید، احتمالا کلمه صلیب یا اسپیسر را از زبان نصاب خود شنیده‌اید. اما اینکه این وسیله چیست و چه استفاده‌ای دارد از مواردی است که در این مقاله با آن آشنا می شویم.

در گذشته نصابان کاشی و سرامیک به صورت فرضی و از روی تجربه سرامیک‌ها را در کنار هم نصب می‌کردند که در نهایت وقتی به سطح نگاه می‌کردیم با بندهای نامنظم روبرو می‌شدیم. اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی و با روی کار آمدن وسیله ای با عنوان صلیب کاشی یا اسپیسر نتیجه‌ای مطلوب در اجرای کاشی‌کاری ایجاد شده است.

در ادامه این مقاله کاربرد و ویژگی‌های صلیب کاشی را با هم بررسی می‌کنیم. با ما در ادامه مطالب همراه باشید.

صلیب کاشی یا اسپیسر کاشی چیست؟

صلیب کاشی در واقع وسیله‌ای مهم و کاربردی از جنس پلاستیک پروپیلن یا pp است که جهت نصب انواع مختلف کاشی و سرامیک استفاده می شود. با این وسیله سرامیک‌ها با فاصله یکسان و منظم در کنار یکدیگر فیکس شده و بندهای بین آن‌ها نیز به یک اندازه هستند. نتیجه یک کاشی‌کاری خوب با وجود همین صلیب کاشی انجام می گیرد.

صلیب کاشی یا اسپیسر به عنوان عضوی کمک رسان برای کاشی و سرامیک در یک ساختمان است که بعد از نصب و اتمام کار از سرامیک جدا می شود. صلیب کاشی قطعه‌ای کوچک با وزن کم و سبک بوده و بسیار ارزان و مقرون‌به‌صرفه است. این وسیله در انواع و سایزهای مختلف با ضخامت 1 تا 10 میلی‌متر در بازار یا فروشگاه‌های فروش ابزار ساختمانی موجود هستند. این وسیله اغلب به نام بند کاشی نیز معروف است. صلیب کاشی شکلی به صورت صلیب یا یک به علاوه یا همان (پلاس+) است.

صلیب کاشی یا اسپیسر کاشی، قطعه‌ای پلاستیکی است که معمولاً به شکل صلیب یا پلاس (+) می‌باشد.
صلیب کاشی یا اسپیسر کاشی، قطعه‌ای پلاستیکی است که معمولاً به شکل صلیب یا پلاس (+) می‌باشد.

کاربرد صلیب کاشی

صلیب کاشی قطعه‌ای پلاستیکی است و برای ایجاد فاصله دقیق و یکنواخت بین کاشی و سرامیک به کار می‌رود. هنگامی که بندکشی بین کاشی اهمیت پیدا کند، استفاده از صلیب نیز شایان توجه خواهد بود. صلیب کاشی از موارد زیبایی بخشی به کاشی‌کاری محسوب می‌شود. استفاده از صلیب کاشی بسیار آسان است و حتی افراد غیر نصاب نیز می‌توانند از آن به آسانی استفاده کنند.

صلیب کاشی برای ایجاد فاصله دقیق و یکنواخت بین کاشی و سرامیک استفاده می‌شود.
صلیب کاشی برای ایجاد فاصله دقیق و یکنواخت بین کاشی و سرامیک استفاده می‌شود.

از مواردی که بند بین سرامیک‌ها را دارای اهمیت می‌کند، وجود تحمل مثبت و منفی در سایزبندی سرامیک است. وجود این تحمل مثبت و منفی یا تلورانس به نوعی استاندارد کیفیت سرامیک را نشان می دهد. وقتی یک محصول عنوان درجه کیفی یک را به خود می گیرد علاوه بر برند تولیدکننده سرامیک، ابعاد آن سرامیک نیز براساس یک درجه‌بندی استانداردی که بر اساس طول و عرض یک سرامیک است انجام می شود.

این استاندارد بودن سرامیک زمانی خود را نشان می‌دهد که دو سرامیک که در درجه کیفی یک قرار می‌گیرند هنگام نصب بدون بند در کنار هم فیکس شوند. البته این پایان کار نیست بلکه یک فضای خیلی کم حتی در حد کمتر از یک میلی‌متر بین سرامیک ها باقی می‌ماند که باید با بندکشی مناسب این فضا پر شود تا از ایجاد قارچ بین سرامیک‌ها جلوگیری شود.       

مزایای استفاده از اسپیسر کاشی

اسپیسر کاشی همین عضو کوچک به عنوان مهمان موقت در کنار کاشی و سرامیک دارای مزایایی است که در این قسمت به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • نمایی با زیبایی منحصر به فرد در یک محیط ایجاد می‌کند.
  • سطحی با پوشش یکنواخت و یکپارچه خواهیم داشت.
  • بندهایی کاملا دقیق با فاصله های یکسان فراهم می‌شود.
  • کاشی و سرامیک در یک ردیف و بدون کوچکترین ناهمواری قرار می‌گیرند.
  • سرعت بالا در نصب و کاشی‌کاری خواهیم داشت.
  • قسمت فاصله‌گذاری در سرامیک سریع‌تر انجام می‌شود.
  • وزن سبک دارد.
  • حمل و نقل آسان دارد.
  • قیمتی مقرون‌به‌صرفه و اقتصادی آن حائز اهمیت است.
  • کاهش پرتی مصالح ساختمان را خواهیم داشت.
  • سبب افزایش ظرافت کار می‌شود، که از اصول زیبایی شناختی در ساختمان است.
اسپیسر کاشی و سرامیک باعث زیباترشدن کاشی کاری و ایجاد فاصله همسان بین کاشی ها می شود.
اسپیسر کاشی و سرامیک باعث زیباترشدن کاشی کاری و ایجاد فاصله همسان بین کاشی ها می شود.
طریقه بندکشی سرامیک؛ آموزش روش صحیح بندکشی سرامیک

مقاله مرتبط: طریقه بندکشی سرامیک؛ آموزش روش صحیح بندکشی سرامیک

انواع صلیب کاشی

صلیب کاشی یا اسپیسر در انواع مختلف با طرح و سایز متنوع در بازار موجود است که برای نصب سرامیک از صلیب پلاستیکی که همان حالت بعلاوه دارد استفاده می‌شود. البته این شکل صلیب شکل بدنه‌ای پیشرفته‌تر نیز دارد که با فشاری که ایجاد می‌کند به محکم‌تر شدن کاشی و سرامیک در کنار هم و البته نزدیک شدن بیشتر به هم کمک می‌کند. اسپیسر کاشی از لحاظ سایز نیز دسته بندی می‌شود که استفاده از آن‌ها در کف و دیوار متفاوت است.

 ضخامت کاشی و سرامیک نصب شده در هنگام خرید اسپیسر مناسب ضرورت می‌یابد که هر چه ضخامت کاشی کمتر باشد به همان نسبت اندازه صلیب کوچک‌تر خواهد بود. اسپیسر با سایز بزرگ نیز برای سرامیک‌های پرسلانی و سرامیک‌هایی با ضخامت‌های بیشتر کاربرد دارد. از سایزهای ۱تا ۶ میلی‌متر برای نصب کاشی و سرامیک کف و در فضای داخلی ساختمان استفاده می شوند و صلیب ۷تا۱۰ میلی‌متر در سطوح عمودی مانند دیوار یا نمای ساختمان کاربرد دارند.

در زیر به انواع اسپیسر کاشی و سرامیک می‌پردازیم:

صلیب کاشی به علاوه یا +

اسپیسر صلیبی از جمله کاربردی‌ترین اسپیسرهای کاشی است که اغلب از این محصول استفاده می‌شود. این صلیب در اندازه‌های ۱ تا ۱۰ میلی‌متر موجود است و بعد از نصب به راحتی از بین سرامیک‌ها جدا می‌شوند.

صلیب کاشی سه کاره یا اسپیسر بین کاشی سه کاره

اسپیسر بین کاشی سه‌کاره از محصولات جدید انواع صلیب کاشی است. این محصول چند وجه دارد. از این صلیب می‌توان چندین بار استفاده کرد و استفاده از این محصول در قسمت‌های سخت نیز کاربردی است. صلیب سه‌کاره کاشی به صورت +، T و خطی موجود است. صلیب سه کاره در اندازه‌های ۱ و ۱.۵ و ۲ و ۳ میلی‌متر موجود است.

اسپیسر کاشی ۱۲۰ درجه

اسپیسر کاشی ۱۲۰ درجه در بازار با نام صلیب کاشی سه‌پره نیز معروف است و بیشتر برای کاشی‌های هندسی ۶ ضلعی به کار می‌رود و برای هر زاویه یا گوشه کاشی شش ضلعی از یک اسپیسر ۱۲۰ درجه استفاده می‌شود. اندازه این محصول ۲ و ۳ میلی‌متر است.

در کاشی‌کاری چه تعداد صلیب کاشی نیاز است؟

حتما برایتان سوال پیش آمده که برای یک سطح چه تعداد اسپیسر استفاده می‌شود؟ برای محاسبه تعداد اسپیسر در یک سطح ابتدا باید اطلاعاتی درباره ابعاد کاشی و سرامیک و همچنین متراژ سطح داشته باشیم. برای پیدا کردن مساحت کل سطح ابتدا مساحت یک عدد سرامیک را به دست آورده و بعد به کل تعمیم می‌دهیم.

به‌عنوان مثال اگر متراژ سطحی که می‌خواهیم کاشی‌کاری کنیم 100 متر باشد و بخواهیم تمام آن را  با سرامیک های 80 در 80 پوشش دهیم. در این صورت برای به دست آوردن تعداد اسپیسر کاشی مساحت یک عدد سرامیک 80*80 را حساب می کنیم که برابر با 0.64 مترمربع است و بعد متراژ کلی سطح را بر عدد مساحت سرامیک مورد نظر تقسیم می‌کنیم. عدد به دست آمده که برابر با ۰.۶۴÷۱۰۰ =156.25 است تعداد سرامیک مورد نیاز برای یک سطح 100 متری را نشان می دهد.

در صورت کلی برای هر سرامیک 2 عدد اسپیسر استفاده می شود که عدد به دست آمده را در 2 ضرب می کنیم و تعداد کلی صلیب مورد نیاز محاسبه می شود. البته با توجه به اندازه سرامیک تعداد اسپیسر مصرفی می‌تواند متفاوت باشد مثلا اگر سرامیک مستطیلی با طول زیاد تا ۳ عدد اسپیسر نیز مصرف می‌کند.

روش استفاده از اسپیسر کاشی

روش استفاده از صلیب یا اسپیسر کاشی به این صورت است که در هنگام نصب سرامیک ابتدا کاشی و سرامیک به وسیله چسب مخصوص خود به سطح چسبانده می‌شوند. سپس قبل از نصب سرامیک بعدی ابتدا صلیب کاشی را بین بند کاشی قرار داده و سرامیک بعدی را به اندازه فاصله صلیب در کنار سرامیک قبلی نصب می‌کنیم. به همین ترتیب کار تا پایان نصب آخرین سرامیک ادامه پیدا می کند. بعد از پایان کار و با گذشت یک روز از زمان خشک شدن سرامیک‌ها، صلیب‌ها از بین سرامیک‌ها جدا می‌شوند.در این مرحله و بعد از جداسازی اسپیسرها اقدام به بندکشی بین سرامیک‌ها می‌شود. در نهایت امر ظرافت و تمیزی توسط این ابزار کوچک خود را نشان می دهد. 

اسپیسرها باعث منظم و زیبا چیده شدن کاشی ها در یک ردیف می باشند.
اسپیسرها باعث منظم و زیبا چیده شدن کاشی ها در یک ردیف می باشند.

سخن پایانی

همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم صلیب کاشی یا اسپیسر یه عنوان یک وسیله کوچک در نصب به کمک سرامیک آمده و نظم و زیبایی سطح را سبب می‌شود. اسپیسرها در ابعاد مختلف بسته‌بندی و بر اساس ضخامت سرامیک، انتخاب می‌شوند. مواد پلاستیکی پروپیلن در اسپیسر بسیار مقاوم است و تحمل فشار سرامیک‌ها از هر دو طرف را خواهند داشت. کاشی لند به عنوان پورتال تخصصی کاشی و سرامیک، تمام ابزار و وسایل مربوط به نصب سرامیک را نیز بر روی سایت خود قرار داده است. شما می‌توانید با مراجعه به بخش محصولات، خرید خود را ثبت نمایید. همچنین کارشناسان باحوصله در این مجموعه پاسخگوی سوالات فنی شما هستند.

مهناز غفارلو
نویسنده : مهناز غفارلو

همیشه دنبال جستجو در بخش های مختلف علمی در هر زمینه ای بودم، تا اینکه تو زمینه مصالح ساختمانی مطالب زیادی رو در قالب مقاله پیگیر شدم و به نوعی تخصصی یاد گرفتم تا وارد هنر نویسندگی در این زمینه شدم تا بتونم مطالب مفید و جامعی رو در اختیار مخاطبان قرار دهم.

پیغام شما
نام
ایمیل

مقالات مرتبط