فرق کاشی با موزاییک؛ بررسی تفاوت ها و کاربردها
۲۰ خرداد ۱۴۰۳

فرق کاشی با موزاییک؛ بررسی تفاوت ها و کاربردها

راهنمای خرید و انتخاب

کاشی و موزاییک دو نمونه از مصالح قابل استفاده در پوشش کف حیاط هستند. این مصالح در کف ساختمان، دیوار و به صورت تزئینی نیز کاربرد دارند. کاشی‌ها در اندازه‌های بزرگتری نسبت به موزاییک موجود هستند. موزاییک‌ها اغلب به صورت مربع‌های کوچک و بزرگ و گاهی اوقات در شکل‌های غیر منتظم نیز ساخته می‌شوند. با توجه به شباهت استفاده این دو محصول، در ادامه قصد داریم به فرق کاشی با موزاییک و تفاوت‌هایی که با هم دارند نیز بپردازیم.  

اگر می‌خواهید در دکوراسیون منزل خود تغییراتی ایجاد کنید و بین خرید کاشی و موزاییک دودل هستید، در اینجا باید گفت که انتخاب کاشی و موزاییک به عواملی از جمله نوع دکوراسیون، سلیقه شخصی، کاربرد و بودجه در دسترس بستگی دارد. در این مقاله می‌خواهیم تفاوت‌های موجود بین کاشی و موزاییک را بیان کنیم. اما قبل از دانستن تفاوت‌های بین کاشی و موزاییک، دانستن ویژگی هر یک از آن‌ها ضروری است، پس در ادامه با ما همراه باشید.

کاشی چیست؟

کاشی در لاتین، ریشه در کلمه Tegula دارد و در فارسی همان کاشی و یا حتی با نام Tile شناخته شده‌است. کاشی یکی از مصالح پرمصرف در صنعت ساختمان است، که برای نازک‌‌کاری و زیباسازی ساختمان و پوشش کف و دیوار کاربرد دارد. مواد تشکیل‌دهنده کاشی شامل، خاک رس، کوارتز، پودر سنگ، سیلیس و فلدسپات  است. کاشی به طرق مختلف مانند روش لعاب‌دار و پرسی تولید می‌شود. دمای پخت کاشی بین 700 تا  1400 درجه سانتیگراد متفاوت است. به دلیل اینکه کاشی و سرامیک، مقاومت متفاوتی دارند، بنابراین باید از هر جنس کاشی در مکان درست استفاده شود.

كاشي را می‌توان در ساختمان به عنوان تزئين ديوارها،محوطه‌های اطراف وان ودوش حمام و ... مورد استفاده قرار داد.
از کاشی می توان برای زیباسازی محوطه‌های اطراف وان و دوش حمام استفاده کرد.

کاشی به سه روش از جمله تک پخت، دو پخت و سه پخت تولید می‌شود:

  • روش تک پخت، بدنه و لعاب هر دو با هم و در یک زمان وارد کوره می‌شوند. مانند کاشی‌های پرسلانی که میزان جذب آب پایینی دارند.
  • روش دو پخت، در ابتدا بدنه اصلی پخته می‌شود و سپس برای لعاب وارد کوره می‌شود. مانند کاشی‌های مرغوب دیوار که با کیفیت هستند.
  • روش سه پخت، در این روش نیز بعد از پخت اول دوباره به کوره وارد می‌شود و در مرحله سوم پخت که برای طرح‌های خاصی استفاده می‌شود، مجدد به درون کوره می‌رود. محصولات سه پخت کیفیت بالایی نسبت به دو مدل قبلی دارند.

مزایا و معایب کاشی

هر مصالحی از جمله کاشی، سرامیک و موزاییک که می‌خواهید نصب کنید، باید مزایا و معایب آن را بدانید. از جمله مزایای کاشی موارد زیر هستند:

مزایای کاشی

  • استحکام زیاد: کاشی‌ها به دلیل ترکیبات مواد اولیه و همچنین روش تولید، تا حدودی از مقاومت بالایی در برابر سایش و ضربه برخوردار هستند.
  • تنوع رنگ و طرح: کاشی‌ها در تناژهای رنگی زیاد و طرح‌های منحصر به فرد تولید و به محیط زیبایی خاصی می‌بخشند.
  • نظافت آسان: کاشی‌ها به دلیل سطح صاف و صیقلی که دارند، تمیز کردن راحتی دارند و بدون صرف وقت و زحمت زیاد، می‌توان با یک دستمال خیس، سطح آن را تمیز کرد.
  • ضد حریق: مواد اولیه به کار رفته در کاشی، مقاومت بالایی در برابر آتش را به آن بخشیده است.
بهترین برند کاشی را بشناسید؛ 10 برند برتر و پرفروش بازار

مقاله مرتبط: بهترین برند کاشی را بشناسید؛ 10 برند برتر و پرفروش بازار

معایب کاشی

  • شکستگی: کاشی نسبت به مصالح دیگر، ضخامت کمتری دارد و همین امر سبب می‌شود تا احتمال شکستگی در آن بالا رود.
  • نصب مشکل: نصب کاشی باید به دست افراد ماهر و با تجربه سپرده شود، زیرا با دقت بالا و بدون شکستگی بتوان نصب را انجام داد. 

موزاییک چیست؟

موزاییک در زبان لاتین با عنوان Mosaic مطرح بوده و در فارسی با عنوان همان کفپوش شناخته شده است. موزاییک از مصالح پرکاربرد و قدیمی ساختمان است، که بر پایه بتن ساخته شده و بسیار فشرده  و از استحکام بالایی برخوردار هستند. موزاییک پازل‌وار و به صورت قطعات مربعی در سایزهای کوچک و بزرگ کنار یکدیگر نصب می‌شوند. به دلیل کاربری موزاییک، باید طوری ساخته شود که در برابر فشار وارده استحکام خود را حفظ کند. بنابراین از دو لایه زیرین و رویی ساخته می‌شوند.

موزاییک نوعی کفپوش برای تمام مکان ها از جمله باغ ها، ویلاها وحیاط ها می باشد.
موزاییک نوعی کفپوش برای تمام مکان ها از جمله باغ ها، ویلاها وحیاط ها می باشد.

بخش زیرین موزاییک از قسمت‌های مهم موزاییک است و ضخامت این لایه از قسمت رویی بیشتر است. در واقع می‌توان گفت که بیشترین فشار را قسمت زیرین تحمل می‌کند. اما قسمت رویی نیز مانند زیرین از بتن ساخته شده ولی ضخامت کمتری دارد. در کشورهای اروپایی و بخصوص ایتالیا و آلمان، از موزاییک مخصوصا نوع تک لایه ای بسیار استفاده می‌شود. در کشور ما نیز کارخانه‌هایی هستند که تولید کننده موزاییک هستند.

از جمله متریال سازنده موزاییک به شرح زیر می باشد:

  • سنگ ریزه
  • آب
  • شن، ماسه و سیمان
  • رنگ های شیمیایی
  • سیمان در رنگ‌های مختلف سیاه، سفید و رنگی

موزاییک‌ها به دو روش پرسی و ویبره‌ای(لرزشی) تولید می‌شوند و انواع مختلفی از جمله موزاییک سنگ‌دار، موزاییک سیمانی، موزاییک گرانیتی، موزاییک واش بتن، موزاییک شکسته، موزاییک شیاردار، موزاییک پرسی و موزاییک پلیمری دارند.

مزایا و معایب موزاییک

همه انواع کفپوش و دیوارپوش‌های موجود از هر جنسی که باشند دارای مزیت‌هایی نسبت به یکدیگر و معایبی هستند و هر فرد باید با توجه به تناسب نوع کفپوش با کاربرد مدنظرش، محصول مناسب را انتخاب کند. موزاییک نیز مانند همه محصولات دیگر و مانند کاشی دارای مزایا و معایبی است، که در زیر به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

مزایای موزاییک

  • مقاومت: موزاییک از موادی مانند ماسه، سیمان، پودر سنگ و رنگدانه‌های مختلف تولید می‌شود و وجود مواد اولیه مقاومت قابل توجهی به آن می‌بخشد.
  • نصب آسان: موزاییک‌ها به راحتی و بدون هزینه زیاد با ملات و چسب قابل نصب هستند.
به دلیل مقاومت،نصب آسان و هرینه پایین استفاده از موزاییک برای کفپوش حیاط بهترین انتخاب هست.
به دلیل مقاومت،نصب آسان و هرینه پایین از موزاییک برای کفپوش حیاط استفاده می‌شود.

معایب موزاییک

  • احتمال شکستگی: موزاییک‌ها به دلیل اینکه در دمای پایین تولید می‌شوند، تا حدودی ضربه‌پذیر بوده و احتمال شکستگی در آن‌ها بیشتر است.
  • وزن زیاد: موزاییک نسبت به کاشی سنگین بوده و به همین دلیل جابجایی سختی دارند. بنابراین هنگام نصب حواستان به سنگینی سازه باشد.
  • احتمال شکستگی: موزاییک‌ها به دلیل اینکه در دمای پایین تولید می‌شوند، تا حدودی ضربه‌پذیر بوده و احتمال شکستگی در آن‌ها بیشتر است.
  • وزن زیاد: موزاییک نسبت به کاشی سنگین بوده و به همین دلیل جابجایی سختی دارند. بنابراین هنگام نصب حواستان به سنگینی سازه باشد.

تفاوت‌های کاشی و موزاییک

با توجه به مطالب بالا، کاشی و موزاییک مشخصات خاصی دارند و در کنار شباهت‌های کاربردی، تفاوت‌هایی نیز دارند، که می‌توان از نظر نوع کاربرد، ویژگی ظاهری، میزان بودجه، مواد سازنده و مقاومت، آن‌ها را با هم مقایسه نمود.

تفاوت کاشی و موزاییک از نظر مواد سازنده

مواد اولیه کاشی شامل پودر سنگ، خاک رس، کوارتز، سیلیس و فلدسپات است. موزاییک از مواد اولیه‌ای مانند سنگ‌ریزه‌ها، رنگدانه‌های مختلف، ماسه و سیمان تشکیل می‌شود.

تفاوت کاشی و موزاییک از نظر ضخامت

سطح کاشی صاف و صیقل داده شده و نسبت به موزاییک از ضخامت کمتری برخوردار است. موزاییک سطحی غیر صاف و طرح‌دار و با ضخامت بالاتری است.

تفاوت کاشی و موزاییک از نظر سایز و اندازه

کاشی در سایز و اندازه‌های مختلف و با تنوع بالا در بازار موجود است و موزاییک عمدتا به شکل مربع در اندازه‌های کوچک و بزرگ تشکیل می‌شود.

تفاوت کاشی و موزاییک از نظر نظافت:

کاشی به دلیل سطح صاف و لعاب موجود بر روی آن، به راحتی و به وسیله یک دستمال خیس تمیز می‌شود. ولی موزاییک به سختی قابل تمیز شدن است. موزاییک‌هایی که در کف حیاط و پارکینگ نصب می‌شوند، اصولا با ریختن لکه‌های روغن سریعا آلودگی را به خود می‌گیرند و به سختی تمیز می‌شوند. بنابراین برای شستشو باید از مواد لکه بر استفاده کرد.

تفاوت کاشی و موزاییک از نظر کاربرد

معمولا کاربرد کاشی در پوشاندن دیوار و کف فضاهای داخلی و خارجی ساختمان است و به دلیل تنوع در طرح و رنگ به محیط جلوه‌ای خاص می‌بخشد. ولی موزاییک عمدتا برای کف فضاهای خارجی ساختمان استفاده می‌شود.

تفاوت کاشی و موزاییک از نظر استقامت

کاشی و موزاییک هر دو به دلیل کاربرد در کف و یا دیوار در برابر ضربه و ساییدگی مقاوم هستند. به دلیل سطح صاف کاشی نسبت به موزاییک، از استحکام بیشتری برخوردار است.

ویژگیکاشی
مواد سازندهخاک رس، سیلیس، فلدسپات، کوارتز و…سیمان، ماسه، سنگدانه، رنگدانه
ویژگی ظاهری، شکل و سایزبه شکل مربع و مستطیل با تنوع در سایزعمدتا مربعی هستند با ابعاد کوچک و بزرگ
ضخامتکمترضخیم‌تر
نظافتراحت‌ترسخت‌تر
کاربردعموما دیوار و کف فضاهای داخلی و خارجیعموما کف فضاهای خارجی
استقامتبیشترکمتر
وزنسبک‌ترسنگین‌تر
قیمتگران‌ترارزان‌تر
جدول مقایسه ویژگی‌های کاشی و موزاییک

سخن پایانی

در پایان، امیدواریم با مطالعه این مقاله، تفاوت‌های میان کاشی و موزاییک را متوجه شده باشید و این مقاله در انتخاب هر چه بهتر به شما کمک کرده باشد. همانطور که در بالا نیز گفته شد کاشی و موزاییک از پر کاربردترین و البته قدیمی‌ترین نوع مصالح ساختمانی هستند که در فضاهای خاصی می توان از آن‌ها بهره جست. اگر بعد از خواندن این مقاله، هنوز هم سوالی درباره فرق کاشی و موزاییک، در گوشه ذهنتان باقی مانده ، می‌توانید با مراجعه به وبسایت کاشی لند، پاسخ سوالات خود را از بخش فنی، دریافت کنید.

مهناز غفارلو
نویسنده : مهناز غفارلو

همیشه دنبال جستجو در بخش های مختلف علمی در هر زمینه ای بودم، تا اینکه تو زمینه مصالح ساختمانی مطالب زیادی رو در قالب مقاله پیگیر شدم و به نوعی تخصصی یاد گرفتم تا وارد هنر نویسندگی در این زمینه شدم تا بتونم مطالب مفید و جامعی رو در اختیار مخاطبان قرار دهم.

پیغام شما
نام
ایمیل

مقالات مرتبط