تفاوت کاشی و سرامیک و موزاییک؛ راهنمای تشخیص و کاربرد
۳۰ مرداد ۱۴۰۳

تفاوت کاشی و سرامیک و موزاییک؛ راهنمای تشخیص و کاربرد

معرفی مواد و محصولات ساختمانی

برای بسیاری از افراد در زمان خرید پوششی برای منزل یا محل کار، برایشان این سوال ایجاد می‌شود که تفاوت کاشی و سرامیک و موزاییک با یکدیگر در چیست؟ آیا این محصولات از نظر کاربرد با یکدیگر تفاوت دارند و علت این اختلاف چیست. ما در متن زیر قصد داریم تا به تمامی این سوالات به طور کامل پاسخ دهیم. مطمئن باشید که با مطالعه متن زیر یک بار برای همیشه، تفاوت میان این محصولات را خواهید شناخت، پس توصیه می‌کنیم که متن زیر را تا انتها مطالعه فرمایید.

برای اینکه تفاوت میان کاشی، سرامیک و موزاییک را متوجه شوید، لازم است که هر 3 محصول نام‌برده را به خوبی بشناسید، پس ما در ابتدا هر یک از این سه مورد را به‌طور کامل معرفی می‌کنیم.

کاشی چیست؟

کاشی اغلب از موادی همچون خاک رس و ماسه هستند. در تولید کاشی این مواد با آب مخلوط شده و به صورت خمیرهای سفالی در می‌آيد. پخت کاشی معمولا در کوره‌هایی با دمای بسیار بالا بین ۷۰۰ تا ۹۰۰ درجه سانتیگراد انجام می‌شود. این دما اگر چه دمای بسیار بالایی است اما در مقابل دمای تولید انواع سرامیک و پرسلان بسیار کمتر است.

کاشی‌ها به دلیل ویژگی‌ها و مزایای متعددی که دارند، یکی از محبوب‌ترین مصالح ساختمانی هستند.
کاشی‌ها به دلیل ویژگی‌ها و مزایای متعددی که دارند، یکی از محبوب‌ترین مصالح ساختمانی هستند.
  • نفوذپذیری نسبت به آب:  کاشی در مقابل آب و رطوبت از ۷ تا ۱۰ درصد و گاهی بیش از ۱۰ درصد دارای نفوذپذیری است. نفوپذیری نسبت به آب و رطوبت در کاشی و سرامیک در سطح پشت آن‌ها بررسی می‌شود و سطح رویی و لعابدار آن کاملا ضد آب است.
  • مقاومت در برابر لکه و ضربات: ویژگی نفوذپذیری آن نسبت به آب باعث می‌شود که بتوان آن را با استفاده از ملات سیمان به راحتی نصب کرد، اما در مقابل این ویژگی موجب می‌شود که در مقابل لکه‌ها، خراش و ضربات مقاوم نباشند.

سرامیک چیست؟

سرامیک در حقیقت نوعی کاشی است که در مواد اولیه سازنده آن علاوه بر خاک رس و ماسه، مواد معدنی همچون فلدسپات‌ها وجود دارند.  در زمان پخت نیز در دمای بسیار بالاتری تولید می‌شوند. سرامیک‌های غیرپرسلانی و معمولی اغلب در دمای ۹۰۰ تا ۱۱۰۰ درجه سانتی‌گراد می‌پزند. سرامیک‌های پرسلانی را اما در دمای بسیار بالاتر و از ۱۲۰۰ تا ۱۴۰۰ درجه سانتی‌گراد تولید می‌کنند.

سرامیک‌های کف دارای کاربردهای متنوعی هستند و تقریباً برای هر سطحی که فکرش را بکنید، یک نوع سرامیک کف مخصوص و مناسب وجود دارد.
سرامیک‌های کف دارای کاربردهای متنوعی هستند و تقریباً برای هر سطحی که فکرش را بکنید، یک نوع سرامیک کف مخصوص و مناسب وجود دارد.
  • نفوذپذیری نسبت به آب: این محصولات از آن‌جا که در دمای بسیار بالاتری تولید می‌شوند، در مقابل آب بسیار نفوذناپذیر هستند. درصد نفوذپذیری سرامیک نسبت به آب معمولا بین ۲ تا ۵ درصد و گاهی کمتر است. البته در مورد سرامیک‌های پرسلانی این موضوع کاملا متفاوت است و معمولا میزان نفوذ آب و رطوبت در آن صفر یا حداکثر ۰.۵ درصد است.
  • مقاومت در برابر لکه و ضربات: از سرامیک هم در فضاهای داخلی و هم در فضاهای خارجی استفاده می‌شود. این محصولات نسبت به کاشی بسیار مقاوم‌تر هستند. سرامیک به نسبت کاشی، در مقابل انواع لکه‌ها و خراش و ضربات مقاوم است. این موضوع درباره پرسلان‌ها بسیار بیشتر صدق می‌کند و مقاومت پرسلان به حدی است که از آن به جای سنگ و موزاییک در فضاهای خارجی از جمله نمای ساختمان،‌ پارکینگ و مکان‌های بسیار پرتردد استفاده می‌کنند. 
  • کابرد: استحکام کم کاشی نسبت به محصولات مشابه باعث شده که از آن به هیچ عنوان در کف استفاده نشود و از آن اغلب برای پوشش دیوارهای داخلی مانند دیوارهای سرویس بهداشتی، حمام و آشپزخانه استفاده کرد. همان‌طور که اشاره کردیم، کاشی اغلب در فضاهای داخلی استفاده می‌شود و از این رو این محصولات اغلب در ابعاد مناسب این فضاها و به شکل مربع یا مستطیل تولید می‌شوند.

موزائیک‌چیست؟

موزاییک کفپوشی ساخته شده بر پایه بتن و سیمان است که در اثر فشرده سازی، ‌بسیار مقاوم و مستحکم شده‌ است. این مواد اغلب در سایزهای ۳۰در۳۰ و در ۴۰در۴۰ تولید می‌شوند و از آن‌ها به‌عنوان کفپوش فضاهای داخلی و خارجی استفاده می‌کنند. موزاییک علاوه بر مواد سیمانی از سنگ‌ریزه، ماسه بادی موزاییک، شن و ماسه، سیمان رنگی و سیمان سیاه و سفید ساخته می‌شود. این مواد با آب مخلوط می‌شوند و خمیر ابتدایی ساخت  موزاییک را می‌سازند.

موزاییک‌ها به دلیل مقاومت بالا و تنوع در طرح و رنگ، برای استفاده به عنوان کفپوش در فضاهای خارجی همچون حیاط مناسب هستند.
موزاییک‌ها به دلیل مقاومت بالا و تنوع در طرح و رنگ، برای استفاده به عنوان کفپوش در فضاهای خارجی همچون حیاط مناسب هستند.

لایه‌های موزاییک

موزاییک‌ها از آن‌جا که اغلب در حیاط و در پارکینگ‌ها به کار می‌روند،‌ باید در مقابل عوامل محیطی،‌ فشار و ضربات بسیار قوی و محکم باشند. این پوشش‌ها اغلب از دو لایه جدا ساخته می‌شوند.

  • لایه زیرین: بخش اصلی و مهم در موزاییک‌ها همین بخش زیرین است که ضخامت بسیار بالایی دارد و تحمل اصلی فشار،‌ وظیفه این قسمت است.
  • بخش رویی: بخش رویی موزاییک معمولا از جنس سیمان است، اما ضخامت کمتری دارد و به عمر لایه زیرین و موزاییک می‌افزاید.

در حال حاضر برخی کارخانه‌ها، بعضی از انواع موزاییک‌ها را تنها از یک لایه می‌سازند و تولید آن به این صورت است که نیاز به ساب خوردن ندارد و با یک پرس تولید می‌شوند.

طرز ساخت موزاییک

موزاییک‌ها به دو روش پرسی و لرزشی تولید می‌شوند و هر یک از آن‌ها انواع مختلف موزاییک را تولید می‌کنند.

روش پرسی: موزاییک‌های پرسی در اثر پرس شدن و فشار زیاد مصالح سیمانی حالت گرفته و محکم می‌شود. این محصولات نیاز به ساب خوردن ندارند.

روش لرزشی: در این روش سنگدانه‌های ریز در ترکیبات موزاییک وجود ندارند. از طریق لرزیدن در یک قالب صاف حالت گرفته و محکم می‌شوند. این محصولات به دلیل عدم وجود سنگدانه‌های ریز نیاز به ساب خوردن ندارند.

ساب خوردن به معنی سابیدن سطح رویی و صاف کردن آن است. ساب­زنی روی برخی انواع سنگ و موزاییک انجام می‌شود تا سطح آن‌ها کاملا صاف و صیقلی گردد. این عمل روی اغلب سنگ‌ها انجام می‌شود.

طرح‌های مختلف موزاییک

موزاییک‌ها با دو روش نام‌برده ساخته می‌شوند و در چند طرح متنوع تولید و به بازار عرضه می‌شوند.

  • موزاییک شیاردار
  • موزاییک پلیمری
  • موزاییک طرح سیمانی
  • موزاییک سنگ‌دار
  • موزاییک شسته

تشخیص تفاوت کاشی و سرامیک و موزائیک

تفاوت کاشی، سرامیک و موزاییک در تمام ویژگی‌هایی است که برای آن‌ها در تعریفشان نام بردیم. کاشی و سرامیک از نظر ظاهری شبیه به هم هستند. این دو محصول اما از نظر جذب آب، دمای پخت و استحکام با یکدیگر تفاوت دارند. گاهی مواد سازنده سرامیک‌ها نیز با کاشی تفاوت‌های جزئی دارد و در سرامیک‌ها علاوه بر مواد سازنده کاشی، ‌مواد معدنی نیز به کار می‌رود.

تفاوت از نظر ظاهری

ظاهر موزاییک با این دو محصول اما کاملا متفاوت است. موزاییک دارای لعاب نیست و طرح‌های آن بسیار محدود است. موزاییک ظاهری سیمانی دارد و شما تنها با مشاهده آن می‌توانید آن را تشخیص دهید. کاشی و سرامیک اغلب دارای اندازه‌های بسیار متنوعی هستند،‌ این درحالی است که موزاییک را اغلب در طرح مربعی و در اندازه‌های محدودی تولید می‌کنند.

تفاوت از نظر میزان جذب آب

برای تشخیص کاشی از سرامیک کافی است کمی آب را به سطح پشتی کاشی و سرامیک بریزید، اگر بلافاصله و چند ثانیه بعد از ریختن آب روی سطح آن‌ها، ‌آب جذب شد، آن محصول کاشی است،‌ چرا که میزان جذب آب بسیار بالایی دارند. اگر روی سطح پشت سرامیک آب بریزید چند دقیقه‌ای طول می‌کشد تا جذب شود. البته سرامیک اگر پرسلانی باشد، ‌آب بعد از یک ساعت ممکن است تبخیر شود اما جذب پرسلان نخواهد شد. در موزاییک اما هم سطح رویی و هم سطح زیرین دارای قدرت جذب آب بالایی هستند. روی موزاییک همین که آب ریخته شود،‌ آب به سرعت به درون آن نفوذ خواهد کرد.

تفاوت از نظر مواد اولیه و ترکیبات سازنده

مواد سازنده موزاییک کاملا با مواد سازنده کاشی و سرامیک متفاوت است. موزاییک از مواد سیمانی و ترکیب با انواع سنگ‌ریزه‌ها، شن و ماسه ساخته می‌شود، اما کاشی و سرامیک از خاک رس، شن و ماسه و گاهی برخی انواع مواد معدنی تولید می‌شوند.

تفاوت از نظر قیمت

از تفاوت‌هایی که باعث می‌شود، ‌موزاییک هنوز هم انتخاب بسیاری از افراد باشد، ‌قیمت مناسب آن‌ است. موزاییک قیمتی بسیار به صرفه‌تر از کاشی و سرامیک دارد. در مقایسه قیمت کاشی و سرامیک نیز، معمولا در یک برند کاشی قیمتی مناسب‌تر نسبت به سرامیک دارد.

ویژگیکاشیسرامیکموزاییک
ترکیبخاک رس، ‌ماسهخاک رس،‌ ماسه و مواد معدنیسنگ، شیشه، کاشی و سرامیک خرد شده و غیره
جذب آب۷ تا ۱۰ درصد و گاهی بیشتر۱تا  ۵ درصدبالا
دمای پخت۷۰۰ تا ۹۰۰۹۰۰ تا ۱۱۰۰گرمخانه با دمای ۲۵ تا ۳۰ درجه
مقاومت در برابر لکهکممتوسطمتوسط
مقاومت در برابر ضربه و خراشمتوسطبالانسبتا بالا
کاربردفضاهای داخلی (دیوار حمام، سرویس بهداشتی و آشپزخانه)کف و دیوار فضاهای داخلی و خارجیکف فضاهای داخلی و خارجی
قیمتمتوسطنسبتا بالاکم

تفاوت کاشی،‌سرامیک و موزاییک در مواد سازنده آن‌ها و نوع ساختشان است. البته کاشی و سرامیک بسیار به هم شبیه هستند،‌ اما به این خاطر که در دماهای متفاوتی می‌پزند، دارای جذب آب و استحکام متفاوتی هستند. کاشی استحکام کمتری نسبت به سرامیک و موزاییک دارد اما به خاطر داشتن لعاب،‌ از آن در دیوار فضاهای داخلی استفاده می‌شود. سرامیک و موزاییک اما بیشتر مناسب فضای بیرونی هستند. اگر بخواهیم کلی بگوییم امروزه دیگر کمتر از موزاییک استفاده می‌‌شود. وقتی می‌شود از سرامیک‌های پرسلانی در فضاهای بیرونی استفاده کرد، تنها دلیلی که می‌تواند باعث شود به سراغ موزاییک برویم، قیمت به صرفه آن نسبت به کاشی و سرامیک است.

سخن پایانی

در این مقاله به معرفی تفاوت کاشی و سرامیک و موزاییک پرداختیم. این محصولات هر یک از ترکیبات متفاوت و به شیوه‌های مختلفی ساخته می‌شوند. هر یک از آن‌ها در حال حاضر کاربرد متنوعی دارند. کاشی و سرامیک امروزه محصولاتی بسیار رایج‌تری هستند، چرا که برخی انواع آن دارای استحکام و مقاومتی در حد موزاییک هستند و از آن‌ها می‌توان در فضاهای خارجی استفاده کرد. اگر قصد مشاهده انواع مدل‌ها و طرح‌های کاشی و سرامیک و خرید از میان آن‌ها را دارید،‌ می‌توانید به فروشگاه اینترنتی کاشی‌لند مراجعه کنید. کاشی‌لند انواع کاشی و سرامیک با کیفیت بالا و با قیمتی به صرفه ارائه می‌کند که شما را از خرید موزاییک نیز بی‌نیاز خواهد کرد.

سمیه موسوی
نویسنده : سمیه موسوی

از آنجا که درباره صنعت ساختمان مطالعه زیادی داشتم و از کودکی هم عاشق وبگردی و خواندن مقالات مرتبط بودم، دست به کار شدم تا با هنر نویسندگی، اطلاعات موجود در وب‌سایت‌های فعالان این حوزه را تا جای ممکن تکمیل کنم.

پیغام شما
نام
ایمیل

مقالات مرتبط