برای از بین بردن جرم کاشی ها از چه اسیدی استفاده می کنند؟
۲۹ خرداد ۱۴۰۳
  • خلاصه مطلب در 30 ثانیه arrow-down

    بهترین اسید برای جرم کاشی اسید نیتریک، اسید استیک،‌اسید سیتیریک .

برای از بین بردن جرم کاشی ها از چه اسیدی استفاده می کنند؟

راهنمای نصب و نگهداری

سوالی که برای خیلی از افراد در زمان تمیز کردن کاشی و سرامیک پیش می­‌آید این است که از چه اسیدی می­توان برای پاک کردن این سطوح استفاده کرد. برخی اسیدها خاصیت خورندگی قوی دارند و ممکن است به سطح کاشی و لعاب آن آسیب بزنند.

به طور کلی باید این موضوع را بدانید که سطوح کاشی و سرامیک به عنوان سطوح حساس شناخته می­‌شوند و اسیدهای خورنده و قوی می­‌تواند به آن ها آسیب بزند، مگر برخی انواع کاشی و سرامیک که مخصوص محیط­‌های آزمایشگاهی بوده و مقاوم در برابر اسید تولید می‌­شوند.  به همین جهت برای یافتن پاسخ مناسب که کدام اسید برای جرم کاشی مناسب است، قصد داریم اسیدهای مناسب برای پاک کردن جرم کاشی را به اختصار معرفی کرده و مزایا و معایب هر یک را بررسی کنیم.

اسید استیک یا جوهرسرکه

اسید استیک یا اتانوئیک اسید همان جوهر سرکه است. این ماده بسیار خاصیت خورندگی قوی دارد. سرکه سفید یک محلول آبی با ترکیبی از اسید استیک است. محلول غلیظ و خالص اسید استیک قدرت اسیدی و خورندگی بالایی دارد و بهتر است مستقیما به عنوان پاک­ کننده استفاده نشود. از مزایای سرکه باید به این موضوع اشاره کرده که با وجود اسید استیک می ­تواند قدرت پاک­ کنندگی داشته باشد، ولی از آن­جا که غلظت اسید آن کم است، ممکن است برای پاک کردن برخی لکه ­ها نیاز باشد چندین بار از سرکه استفاده کنیم.

سرکه ماده‌ای اسیدی است که قدرت پاک‌کردن جرم کاشی را دارد.
سرکه ماده‌ای اسیدی است که قدرت پاک‌کردن جرم کاشی را دارد.

نحوه استفاده :

برای استفاده از سرکه، می­ توانید آن را به طور مستقیم روی لکه‌ها بپاشید و بعد از چند دقیقه، لکه­‌ها را کمی با یک برس نرم یا پارچه پاک کنید و سپس کاشی را شستشو دهید. اگر لکه­‌ها و جرم کاشی زیاد نیست می­‌توانید سرکه را با کمی آب داغ مخلوط کرده و روی سطوح بپاشید.

مزایا:

  • ماده طبیعی و دوستدار محیط زیست
  • دارای خاصیت آنتی باکتریال و ضد قارچ
  • از بین برنده جرم کاشی و رسوب­‌های آهکی

معایب:

  • قدرت کم نسبت به انواع دیگر اسیدها
  • بوی تند و تیز

جوهر نمک یا هیدروکلریک اسید

جوهر نمک یا هیدروکلریک اسید نامی آشنا برای اکثر افراد است. این اسید دارای قدرت خورندگی است و نباید از آن در هر مکانی استفاده کرد. هر چند در بسیاری از مواقع در مورد اغلب جرم‌­ها که خیلی سخت شده‌­اند، برخی افراد خیال می­‌کنند که تنها ماده­‌ای که به دادشان می­رسد، جوهرنمک است، اما این ماده به  لعاب کاشی و سطح رویی کاشی و سرامیک آسیب می‌زند و استفاده از این اسید برای جرم کاشی صحیح نیست.

جوهرنمک از اسیدهای قوی و دارای قدرت خوردنگی است و نباید به عنوان اسید برای جرم کاشی شناخته شود.
جوهرنمک دارای قدرت خوردنگی است و نباید به عنوان اسید مناسب برای جرم کاشی استفاده شود.

نحوه استفاده:

اگر با وجود اینکه می‌­دانید به سطح کاشی آسیب می­زند هنوز هم قصد دارید از این ماده استفاده کنید بهتر است به روش زیر عمل کنید.

مقدار خیلی کمی از این ماده را با آب رقیق کنید و سپس روی رسوبات و جرم کاشی بریزید، اجازه دهید یکی دو دقیقه روی سطح باقی بماند و سپس با آب شستشو دهید. یادتان باشد هنگام استفاده از این ماده باید دستکش و لوازم ایمنی استفاده کنید.

مزایا:

  • قدرت پاک­‌کنندگی بسیار زیاد برای پاک کردن انواع لکه‌­ها
  • دردسترس بودن
  • قیمت‌به‌صرفه و مناسب

معایب:

  • دارای خاصیت خورندگی است و بهتر است از آن برای تمیز کردن جرم کاشی استفاده نکنید.
  • نیاز به استفاده از لوازم ایمنی در هنگام استفاده
  • امکان واکنش با برخی سطوح مانند شیرآلات
  • در صورت مخلوط شدن با برخی مواد مانند وایتکس واکنش داده و گاز بسیار سمی از خود متصاعد می­کند.

اسید فسفریک

اسید فسفریک، ماده‌ای مناسب پاک کردن انواع لکه‌های سخت از جمله رسوبات آب، ملات سیمان، زنگ زدگی، گچ و سایز آلودگی و لکه‌ها را از بین ببرد. برخی تولیدکنندگان ادعا می‌کند که این اسید، ماده‌ای مناسب برای پاک کردن انواع سطوح سنگی و سرامیکی است. این ادعا اما جای بحث دارد و باید بدانید که در بیشتر تحقیقات و مقالات استفاده از مواد اسیدی برای پاک کردن جرم کاشی و سرامیک توصیه نمی‌شود.   

نحوه استفاده:

برای استفاده، مقداری از اسید را با آب مخلوط کنید. سپس با یک برس نرم یا اسفنج، محلول را به همه سطح بمالید و در نهایت با آب شستشو دهید. فراموش نکنید، توصیه ما این است که اصلا از اسیدها برای پاک کردن کاشی و سرامیک استفاده نکنید.

مزایا:

  • دارای قدرت پاک‌کنندگی بالا برای انواع جرم‌ها
  • قیمت مناسب و به صرفه
  • ایمن و کم ضرر
  • تهیه راحت و دردسترس بودن
  • قابل استفاده بر روی انواع سطوح سخت

معایب:

  • می‌تواند با برخی سنگ‌های طبیعی و کاشی و سرامیک واکنش دهد
  • نیاز به لوازم ایمنی در زمان استفاده

اسید سیتریک یا جوهرلیمو

اسید سیتریک یا جوهرلیمو یکی از اسیدهای یافته شده از مرکبات است. این اسید نیز قدرت پاک کنندگی مناسبی برای جرم‌های سبک دارد. بسیاری از افراد امروزه از لیموسنگی که میزان اسید سیتریک آن نسبت به دیگر مرکبات بیشتر است، برای از بین بردن برخی لکه­‌ها چربی یا جرم از روی کاشی و سرامیک و انواع سطوح دیگر استفاده می‌­کنند.

اسید سیتریک،‌اسید مرکبات است که قدرت پاک ‌کنندگی بالایی دارد.
اسید سیتریک،‌اسید مرکبات است که قدرت پاک‌کنندگی بالایی دارد.

نحوه استفاده:

لیمو را با آب گرم مخلوط کنید و با استفاده از یک آب­‌پاش، روی همه سطح بپاشید. بعد از 20 دقیقه، با استفاده از یک برس نرم سطوح را بسابید و سپس با آب بشویید. اسید موجود در لیمو کم ضرر است و برای از بین بردن لکه­‌های کوچک کاشی و سرامیک می­‌توان از آن استفاده نمود.

مزایا:

  • کاملا بی‌ضرر برای کاربران و محیط زیست
  • دارای خواص ضد باکتری و قارچ
  • استفاده در از بین بردن جرم‌­های سبک و لکه­‌های کوچک رسوب آب

معایب:

  • قدرت پاک­‌کنندگی کم
  • نیاز به زمان بیشتر برای اثرگذاری
  • نیاز به تکرار برای اثرگذاری بیشتر

اسید نیتریک یا جوهرشوره

اسیدنیتریک یا جوهر شوره ماده‌ای اسیدی بسیار قوی و مناسب جهت پاک­‌کنندگی سطوح سخت است. استفاده این اسید برای جرم کاشی به‌دلیل داشتن سطوح حساس، آسیب زننده باشد.

اسیدی بسیار قوی که استفاده از آن با غلظت بالا  در خانه به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود.
اسیدی بسیار قوی که استفاده از آن با غلظت بالا در خانه به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود.

مزایا:

  • قدرت پاک­‌کنندگی بسیار بالا
  • حلال انواع فلزات
  • مناسب برای پاک کردن سطوح سنگ

معایب:

  • نیاز به لوازم ایمنی برای استفاده
  • نمی­‌توان به راحتی آن را تهیه کرد

جوش شیرین یا سدیم بی کربنات پاک­ کننده غیراسیدی

یکی دیگر از مواد پاک‌کننده که برعکس محصولات دیگر اسیدی نیست، جوش شیرین یا سدیم بی‌کربنات است. این ماده خود به تنهایی قدرت پاک‌­کنندگی بالایی دارد. جوش شیرین را گاهی به همراه برخی اسیدهای خانگی مانند سرکه، لیمو یا نمک مخلوط می­‌کنند تا قدرت پاک‌­کنندگی بیشتری پیدا کند.

جوش شیرین از بی‌ضررترین پاک‌کننده‌های خانگی برای سطوح کاشی و سرامیکی است.
جوش شیرین از بی‌ضررترین پاک‌کننده‌های خانگی برای سطوح کاشی و سرامیکی است.

نحوه استفاده:

جوش شیرین را می­‌توانید به تنهایی با کمی آب مخلوط کرده و محصولی خمیری به دست بیاورید و سپس اجازه دهید روی لکه­‌ها برای دقایقی باقی بماند، مانند روش های دیگر ابتدا کمی با یک برس روی رسوب ها را بسابید تا به خوبی پاک شوند و در نهایت با آب شستشو دهید. شما می‌­توانید جوش شیرین را در صورت تمایل با سرکه سفید یا لیمو نیز مخلوط کرده تا قدرت تمیز کردن آن بیشتر شود.

مزایا:

  • به تنهایی دارای قدرت پاک‌­کنندگی بالا
  • کاملا بی‌ضرر و دوست­دار محیط زیست
  • مناسب حذف انواع لکه‌­های چربی، جرم، رسوب
  • استفاده روی انواع سطوح

معایب:

  • نیاز به زمان زیادی برای تاثیرگذاری
  • نیاز به تکرار در از بین بردن لکه‌­های بسیار سخت

جدول مقایسه‌ای اسیدها

سوالی که برای خیلی از افراد در زمان تمیز کردن کاشی و سرامیک پیش می­‌آید این است که مناسب‌ترین اسید برای جرم کاشی چیست؟ برخی اسیدها خاصیت خورندگی قوی دارند و ممکن است به سطح کاشی و لعاب آن آسیب بزنند، از طرفی این مواد باید به گونه‌­ای باشند که برای فردی که از آن­‌ها استفاده می­‌کند نیز ایمن بوده و برای سلامتی افراد ضرری نداشته باشد. برخی اسیدها مانند سرکه و لیمو به دلیل ضعیف بودن نمی‌­تواند به سهولت به سطح کاشی و سرامیک آسیب بزند و می­‌توان از آن‌­ها برای رفع برخی لکه‌­های کوچک استفاده کرد.

اسیدقدرتکاربرد
اسید استیک(سرکه)ضعیفمقدار موجود از این اسید در سرکه، بی ضرر است.
اسید هیدروکلریکقویجرم گیری انواع لکه­‌ها روی سطوح سخت
اسید سیتریک(لیمو)ضعیفمقدار موجود از آن در لیمو بی ضرر است، مناسب جرم­‌گیری لکه‌­های سبک آهکی
اسید نیتریکقویجرم­‌گیری لکه­‌ها و رسوبات سفت و سخت، پاک کردن زنگ زدگی، حلال فلزات
اسید فسفریکقویلکه‌بری انواع لکه‌ها و جرم‌ها روی سطوح سخت و غیرحساس(برای کاشی مناسب نیست)
جدول مقایسه ای اسید برای جرم کاشی

اگر از من بپرسند که چه اسیدی را به عنوان جرم­گیر کاشی استفاده کنیم، می­گویم حرف متخصصان را گوش دهید و اگر ماده‌­ای برای این منظور ساخته شده، حتما ازش استفاده کنید. چراکه برای ساخت هر پاک­‌کننده، افرادی متخصص مطالعه و تلاش زیادی کرده­‌اند تا ماده‌­ای تولید شود که علاوه بر آسیب نزدن به سطح، برای محیط‌­زیست و خودتان نیز ضرری نداشته باشد. علاوه بر آن اسید برای جرم کاشی باید بتواند سرسخت­‌ترین لکه‌­ها و جرم­‌ها را از بین ببرد. بنابراین برای پاک‌کردن جرم کاشی از جرم­‌گیر مخصوص این سطوح استفاده کنید.

بهترین جرم گیر کاشی و سرامیک؛ معرفی 7 جرم‌ گیر عالی بازار

مقاله مرتبط: بهترین جرم گیر کاشی و سرامیک؛ معرفی 7 جرم‌ گیر عالی بازار

سخن پایانی

در پایان باید اضافه کنیم که انواع اسید برای جرم کاشی که نام بردیم یا از نوع خانگی استفاده می‌شوند و یا به صورت صنعتی هستند. امروزه اغلب تولیدکنندگان تلاش می‌­کنند تا کمتر از اسیدهای صنعتی بسیار قوی که برای سلامتی مردم ضرر دارد استفاده کنند. بهتر است برای پاک کردن انواع لکه­‌ها به سراغ پاک­‌کننده‌­های مخصوص سطوح کاشی و سرامیک که برای سطوح بی‌ضرر است و قدرت این را دارد که انواع لکه‌­ها را از بین ببرد، بروید. فروشگاه اینترنتی کاشی ­لند انواع جرم­‌گیر کاشی و سرامیک را از بهترین برندها ارائه می­‌دهد که به شما در پاک‌­کردن لکه‌­های کوچک تا خیلی سخت کمک خواهد کرد.

سمیه موسوی
نویسنده : سمیه موسوی

از آنجا که درباره صنعت ساختمان مطالعه زیادی داشتم و از کودکی هم عاشق وبگردی و خواندن مقالات مرتبط بودم، دست به کار شدم تا با هنر نویسندگی، اطلاعات موجود در وب‌سایت‌های فعالان این حوزه را تا جای ممکن تکمیل کنم.

منابع : karcher.com aafloors.ca
پیغام شما
نام
ایمیل

مقالات مرتبط