زیرسازی یکی از مهمترین مراحل ساختوساز محسوب میشود که نقش کلیدی در استحکام و پایداری سازه ایفا میکند. از مناسبترین مواد برای زیرسازی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
● ملات
● تختههای سیمانی
● بتن
● چسب کاشی
توجه داشته باشید استفاده از زیرلایههای نامناسب به دلیل برخورداری از خاصیت انقباض و انبساط دوام و پایداری سازه را تحتتاثیر قرار داده و باعث شکستن کاشیها میشوند که از مهمترین آنها میتوان موارد زیر را نام برد:
● تخته چوبهای تکلایه
● وینیل چندلایه و بدون روکش
● گچ
● ورقهای فلزی
زیرسازی یا فونداسیون کف یکی از مهمترین بخشهای ساخت یک سازه است که زیربنای کل سازه را تشکیل داده و وظیفه انتقال بار سازه بر زمین را بر عهده دارد. در صنعت ساختمانسازی، سرامیک یکی از محبوبترین کفپوشها محسوب میشود که زیرسازی نامناسب و غیراصولی به مرور زمان باعث ترک خوردن و شکستگیها آنها خواهد شد. درواقع زیرسازی سرامیک کف، فونداسیونی است که سرامیک ها بر روی آن نصب میشوند و این لایه ی پنهان، نقشی اساسی در دوام، زیبایی و ایمنی کفپوش ایفا می کند و نادیده گرفتن آن میتواند، عواقب جبرانناپذیری به دنبال داشته باشد. در ادامه علاوه بر بررسی اهمیت عایقکاری در زیرسازی، با مواد مناسب جهت انجام این پروسه نیز بیشتر آشنا خواهیم شد.
عایقکاری در زیرسازی سرامیک کف، اقدامی ضروری برای تضمین سلامتی، دوام و زیبایی ساختمان به شمار میآید و بدون شک مزایای متعددی را به همراه دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد:
زیرسازی شالودهی هر سازه است و نقش حیاتی در پایداری و استحکام آن ایفا می کند؛ درنتیجه انتخاب مصالح مناسب برای این مرحله، از مهم ترین تصمیماتی است که باید در ابتدای هر پروژه ساختمانی گرفته شود؛ زیرا این انتخاب به طور مستقیم بر کیفیت، دوام و ایمنی نهایی سازه تاثیرگذار است. از مهمترین مواد مناسب برای زیرسازی یک ساختمان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
ملات یکی از متداولترین و رایجترین مواد برای زیرسازی سرامیک کف محسوب میشود که از سیمان، ماسه و آب تشکیل شده و انتخابی ارزان و بادوام به شمار میآید. بااینحال ملات به علت برخورداری از وزن بالا در افزایش وزن کف سازه تاثیرگذار است و ممکن است برای سطوح بزرگ یا سرامیکهای سنگین مانند پرسلان مناسب نباشد. همچنین این ماده برای خشک شدن به زمان زیادی نیاز دارد و این امر میتواند سرعت نصب سرامیک را کاهش دهد به همین دلیل امروزه ملات برای زیرسازی سرامیک کف از محبوبیت چندانی برخوردار نیست.
تختههای سیمانی از الیاف سیمانی فشرده و خوردههای فایبرگلاس تشکیل شدهاند و در مقایسه با ملات سنتی جایگزینی سبکتر و مقاومتر در برابر آب محسوب میشوند. تختههای سیمانی از وزن سنگینی برخوردارند و در اندازههای ۲ تا ۴ متری یا ۲/۵ تا ۵ متری و با ضخامت ۱ تا ۳ سانتیمتر به بازار عرضه میشوند. این تختهها بهطور یکنواخت روی زیرساخت نصب میشوند و سطحی صاف و محکم برای نصب سرامیک ایجاد میکنند؛ بااینحال در مقایسه با ملات گرانتر هستند و ممکن است برای سطوح ناهموار انتخاب مناسبی نباشند.
وینیل اغلب به، عنوان کفپوش نهایی استفاده میشود؛ اما در مواردی خاص میتوان از آن بهعنوان لایه زیرین برای سرامیک نیز استفاده کرد. وینیل یک ماده ضدآب و انعطافپذیر است که میتواند به ناهمواریهای جزئی زیرساخت کمک کند؛ اما به اندازه ملات یا تختههای سیمانی محکم نیست و برای سرامیکهای سنگین یا در مناطقی با ترافیک بالا گزینه مناسبی محسوب نمیشود. توجه داشته باشید در صورت انتخاب وینیل برای زیرسازی سرامیک کف باید از مواد چسبنده قوی و وینیل یک لایه و روکشدار استفاده کنید؛ زیرا کفپوشهای وینیل از نوع صاف و گلاسه برای زیرلایه سرامیک موثر نیستند.
بتن یک ماده ایدهآل برای زیرسازی سرامیک کف در سطوح بزرگ یا در مکانهایی با ترافیک سنگین محسوب شده و عملکردی شبیه به ملات سیمانی دارد. این ماده بسیار محکم و بادوام است و اگر بهصورت یکنواخت ریخته شود میتواند سطحی صاف و تراز ایجاد کند. توجه داشته باشید بتن برای خشک شدن به زمان زیادی نیاز دارد و ریختن و صاف کردن آن تا حدودی دشوار است و در صورت داشتن ترک، نباید به عنوان زیرساز سرامیک استفاده شود؛ زیرا باعث ترک خوردن سرامیک خواهد شد.
چسب کاشی مادهای جدیدتر است که برای نصب سرامیک روی طیف گستردهای از زیرساختها از جمله بتن، سیمان، تختههای گچی و کاشیهای قدیمی استفاده میشود. این چسب معمولاً از رزینهای اکریلیک یا اپوکسی ساخته شده و بسیار قوی و انعطافپذیر است. این ماده از ملات سنتی نازکتر است و بهسرعت خشک میشود که این مزیت سرعت فرایند نصب و زیرسازی را افزایش میدهد. بااینحال چسب کاشی از ملات گرانتر است و ممکن است برای زیرسازی سرامیکهای سنگین یا در مناطقی با ترافیک بالا گزینه مناسبی محسوب نشود.
بدون شک انتخاب ماده مناسب برای زیرسازی سرامیک کف ساختمان نقشی اساسی در ایجاد کفپوش باکیفیت، بادوام و ایمن ایفا میکند که میتواند از لق شدن، ترک خوردن و شکستن سرامیکها در طول زمان جلوگیری کند. انتخاب متریال مناسب برای این پروسه به عوامل مختلفی مانند نوع زیرساخت موجود، نوع سرامیک، میزان ترافیک و بودجه بستگی دارد؛ اما مواردی که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد را میتوان جزو زیرلایههای مناسب برای زیرسازی و نصب سرامیک کف محسوب کرد:
چسباندن کاشی روی کاشی و سرامیک قدیمی روشی جایگزین برای کندن و تعویض کاشیهای موجود است که میتواند در برخی از شرایط مانند تغییر در ظاهر حمام یا آشپزخانه مفید واقع شود. مهمترین مزایا و معایب این روش جهت زیرسازی سرامیک کف عبارتند از:
مزایـــــــــــــــا | معایـــــــــــــــب |
صرفهجویی در زمان و هزینه کاهش ضایعات پوشاندن ترکها، خراشها و سایر نواقص موجود در کاشیهای قدیمی | افزایش ضخامت سطح کاشیشده پنهان کردن مشکلات موجود در زیر سطح مانند نشت آب یا کاشیهای سست عدم چسبندگی دائمی |
استفاده از بتن برای زیرسازی سرامیک کف میتواند راهحلی بادوام و مناسب محسوب شود؛ اما علاوه بر احتیاج به یک زیرسازی و تمیزکاری اساسی و مناسب، باید هیچگونه ناهمواری و ترک روی سطح آن وجود نداشته باشد؛ زیرا هرگونه ناهمواری، سوراخ و ترک می تواند منجر به ناهموار شدن سطح، ترک خوردن یا شکستن کاشی ها شود.
از مهمترین مزایا و معایب این روش میتوان موارد زیر را نام برد:
مزایــــــــــــــــا | معایــــــــــــب |
استحکام فوقالعاده دوام و ماندگاری بینظیر مقاوم در برابر آب و رطوبت برخورداری از قیمت مناسبتر در مقایسه با تخته سهلا یا تختههای سیمانی | ایجاد بار اضافی بر روی سازه به علت برخورداری از وزن زیاد عدم انعطافپذیری احتمال ترکخوردگی در مناطقی با آبوهوای خشک |
کاشیکاری روی وینیل روشی است که در آن کاشیهای جدید روی کفپوش وینیل موجود، نصب خواهند شد که این کار میتواند راهحلی جذاب و مقرونبهصرفه برای بهروزرسانی ظاهر مکانهایی مانند حمام، یا آشپزخانه محسوب شود؛ بااینحال قبل از انجام کار لازم است مزایا و معایب این روش را در نظر بگیرید.
مزایـــــــــا | معایـــــــــــب |
مقاوم در برابر رطوبت کاهش صدا مقرونبهصرفه انعطافپذیری بالا | عدم استحکام، ثبات و پایداری برخورداری از سطح لغزنده و عدم چسبندگی کافی افزایش ضخامت کف |
انتخاب زیرلایه نامناسب برای سرامیک کف بدون شک استحکام و دوام سازه را با خطر مواجه کرده و هزینههای زیادی به وجود خواهد آورد. به خاطر بسپارید که از نصب کاشی و سرامیک روی برخی گزینههای ضعیف و نامناسب به دلیل برخورداری از خاصیت انقباض و انبساط، خم شدن یا تاب برداشتن باید اجتناب کرد؛ زیرا باعث شل شدن و شکستن سطوح پوششی خواهند شد که از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
در صنعت ساختمانسازی زیرسازی صحیح بستری مناسب برای نصب سرامیک کف یا دیگر سطوح پوششی فراهم کرده و از بروز مشکلات متعدد در آینده مانند شکستن، ترک خوردن، لق شدن و عدم همترازی پنلهای پوششی جلوگیری میکند. بنابراین توجه به نکاتی که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد میتواند در دستیابی به بهترین نتیجه تاثیرگذار باشد:
زیرسازی سرامیک کف مانند پی یک ساختمان است که استحکام و پایداری آن را تضمین میکند. با رعایت نکات و اصول صحیح در انجام این مرحله میتوانید از داشتن کفپوشی زیبا، بادوام و ایمن در طول سالهای آینده لذت ببرید. تختههای سیمانی به همراه ملات چسبنده جزو بهترین مواد برای زیرسازی سرامیک کف محسوب میشوند که بهراحتی روی کف قرار میگیرند. به خاطر داشته باشید انتخاب مصالح مناسب، اجرای دقیق مراحل و مشورت با متخصصان از مهمترین فاکتورهایی هستند که در انجام یک زیرسازی بینقص و بادوام نقش بسزایی ایفا میکنند.