یکی از مهمترین مواردی که هنگام سرامیککاری در کف مخصوصا قسمتهایی مانند سرویس بهداشتی و حمام که از مکانهای مرطوب هستند حائزاهمیت بوده، بحث شیببندی کف است. در هنگام شیب بندی سرامیک کف از ابزار و وسایل مخصوص جهت زیرسازی استفاده میشود. در واقع این امر باید بهگونهای انجام شود که آب را در زمان کوتاهی به سمت بیرون راهی کند. بعد از سرامیککاری این مهم نمایان خواهد شد. به این صورت که با تراز شدن سرامیکها، شیببندی سبب میشود تا آب به سمت کفشور هدایت شود. در این مقاله میخواهیم شیب بندی سرامیک کف را توضیح دهیم. بنابراین در ادامه با کاشی لند همراه باشید:
شیب بندی سرامیک در کف مخصوصا در محیطهای مرطوب از اهمیت ویژهای برخوردار است. اگر شیب بندی نامناسب باشد، و آب به سمت کفشور هدایت نشود، پس از مدتی شاهد زرد شدن سرامیکها خواهیم بود. برای اینکه با اهمیت شیب بندی سرامیک کف بیشتر آشنا شوید، در این قسمت میخواهیم به این مسئله بپردازیم.
شیب بندی سرامیک کف از اهمیت ویژهای برخوردار است. شیببندی اصولی و دقیق تا حدود ۳ درصد برای سرامیک کف به زیرسازی کاربردی وابسته است. زیرا زیرسازی مناسب با ابزار مخصوص سبب خروج سریع آب از محیط به سمت کفشورها خواهد شد. بعد از زیرسازی، کاشیکار که در واقع مهارت و دقت این کار را دارد سرامیکها را طوری قرار میدهد که به این امر با حساسیت بالا کمک کند.
شاید به نظر بیاید که شیببندی کاشی و سرامیک چندان مهم نیست ولی باید دانست که یکی از مواردی که سبب اهمیت بالای آن میشود، طولانی شدن عمر مفید سازه است. زیرا در این صورت با زیرسازی و همچنین با شیببندی مناسب، آب روی سرامیک کف باقی نمانده و از ایجاد رسوب، زرد شدن و تغییر رنگ کاشی، پوسیدگی و خراب شدن لعاب رویی سرامیک و چه بسا سطح زیرین سرامیک جلوگیری میکند.
یکی دیگر از مواردی که شیببندی را مهم کرده، ممانعت از رسیدن آب به دیوارههای کناری است. زیرا اگر آب به این قسمتها نفوذ کند سبب پوسیده شدن دیوار و همچنین رسیدن رطوبت به بیرون درز، مخصوصا دیوار سالن یا قسمتهای دیگر خواهد شد که در این صورت هزینهای مضاعف جهت درست کردن دیوار به همراه خواهد داشت.
شیببندی بر زیبایی ساختمان نیز تاثیرگذار است. باقیماندن آب روی سرامیک سبب زرد شدن و صورت ناخوشایند محیط شده و همچنین از نفوذ رطوبت به زیر سرامیک و آسیب به سازه جلوگیری میکند. علاوه بر این موارد، ایجاد ظاهر نازیبا در ساختمان میتواند تاثیر منفی بر دید افراد داشته باشد.
شیب بندی سرامیک کف باید طبق مراحل و اصولی انجام شود که در زیر به این مراحل اشاره میشود. بنابراین با ما در ادامه همراه باشید:
همانطور که در بالا نیز به آن اشاره شد، برای اینکه یک سطحی مطمئن و مورد تایید داشته باشیم، باید زیرسازی درست انجام گیرد. البته باید در نظر داشت که زیرسازی صرفا مخصوص کاشی و سرامیک نیست بلکه تمام کفپوشهایی که قابل نصب در کف هستند از این امر مستثنی نیستند. زیرسازی نسبت به سرامیک کار شده و همچنین نوع کف تفاوت دارد. زمانی که زیرسازی و عایقکاری رطوبتی مانند ایزوگام انجام میشود باید محل دقیق کفشور مشخص شود تا شیب به درستی صورت پذیرد.
شیب باید میزان مناسب و جهتبندی دقیقی داشته باشد که این کار با ابزار و تجهیزاتی انجام میگیرد. به این صورت که نه باید آنقدر کم باشد که آب به سمت کفشور هدایت نشود و نه آنقدر زیاد که سبب نامسطح شدن کف باشد.
در هنگام نصب سرامیک کف باید بنابر هر مصالحی که کار میشود از چسب زیرسازی مخصوص به خود استفاده شود. به این صورت که مثلا برای سرامیک پرسلانی با توجه به اینکه غیرقابل نفوذ در برابر رطوبت است، باید از چسب مخصوص پرسلان استفاده کرد. در زمان نصب نیز باید شیببندی به صورت کاملا دقیق انجام شود.
احتمالا دیدهاید که بسیاری از سرویس بهداشتیها شامل توالت و حمام در یک مکان هستند. در این حالت دو آبراهه وجود دارد. به این صورت که یک کفشور برای قسمت حمام و زیر دوش و یکی همان راه عبور آب توالت ایرانی است که به این موارد شیببندی دوطرفه گفته میشود. به این صورت که شیببندی بهگونهای طراحی میشود که تمام آب محیط به سمت این دو آبراهه جریان داشته باشد. برای شیببندی کف سرویس بهداشتی و حمام باید مواردی رعایت شود که در زیر مختصرا توضیح داده میشود:
در هنگام شیببندی استخر باید توجه داشت تا آب تمام استخر به یک نقطه در کف جریان پیدا کند. اگر این روش بهدرستی در استخر انجام نشود با باقیماندن آب در کف به مرور زمان سبب از بین رفتن و خسارات سرامیک کف استخر خواهد شد. در استخرهایی که در فضای باز قرار دارند نیز این امر شایان توجه است. زیرا با تجمع آب باران و برف در استخر در فصل سرد سال سبب یخزدگی شده و به مرور سیستم عایقکاری را از بین میبرد.
یکی دیگر از مشکلاتی که عدم خروج کامل آب از کف استخر ایجاد میکند، به جا ماندن رسوب و همچنین جلبکهای کف استخر است که با گذشت زمان به دلیل وجود مواد قلیایی و اسیدی سبب از بین رفتن رنگ استخر و در نتیجه پوسیدگی مصالح میشود. در حالت کلی باید گفت شیببندی مستقیما بر نگهداری استخر تاثیرگذار است. مراحل شیببرداری در استخر و سونا نیز با رعایت گودبرداری اصولی در زمین شیبدار و همچنین در دیوار و کف استخر باید انجام شود.
ایراداتی که در شیببندی غیراصولی سرامیک کف ایجاد میشود با مشکلاتی همراه است که خیلی سریع باید در جهت رفع آنها اقدام کرد. برای این کار باید مراحلی را طی کنیم که در زیر این مراحل ذکر شده است:
سرامیکهای کف را با استفاده از ابزارهای دقیق و با دقت جدا کنید. این کار امکان دارد به بسیاری از کاشی و سرامیکها آسیب بزند. بنابراین بهتر است به دنبال کاشیهای هم شکل آن بگردید. در هنگام برداشتن سرامیکها دقت کنید تا به لولههای زیرین آسیبی وارد نشود. بعد از جداکردن روی سرامیکها را مرطوب نگه دارید.
امروزه در هنگام ساخت خانهها و شیبسازی از wet bed جهت هموار کردن سطح استفاده میکنند. wet bed یا بستر مرطوب لایهای نازک از ماسه و سیمان یا چسب است. برای شیببندی مناسب بهتر است از این لایه استفاده شود تا جلوی تجمع کلر گرفته شود. این لایه برای ترمیم شیب بندی باید برداشته شود و در پایان و پس از رفع ایرادات شیب، برای نصب دوباره سرامیک حتما باید یک بار دیگر از این لایه استفاده کرد.
بعد از برداشتن wet bed باید میزان سطح شیب را با وسایل تسطیح کننده اندازه بگیرید.می توان از ابزارهای شیببندی سرامیک کف string یا رشته شیببندی و stake یا میخ شیب بندی استفاده کرد. با استفاده از این دو ابزار میتوان به راحتی کار شیب بندی را انجام داد.
پایه کف را با استفاده از بتن و سیمان دوباره انجام دهید. زمانی که شما اقدام به بازسازی کف میکنید، میزان شیب و زاویه مناسب را با سطح حساب کنید که این کار با نگهداشتن string وstake انجام میشود.
میخهای شیببندی(stake) را در نقاط شروع و پایان شیب، و همچنین در فواصل مناسب در طول مسیر شیب، به صورت عمودی در سطح فرو کنید، ارتفاع میخها را به گونهای تنظیم کنید که با شیب مورد نظر مطابقت داشته باشد. حال رشته شیببندی (string) را به میخهای شیببندی متصل کنید. مطمئن شوید که رشته کاملاً کشیده شده و هیچ گونه افتادگی در آن وجود ندارد. رشته شیببندی به عنوان یک خط مرجع برای ایجاد سطح شیبدار عمل میکند.
قبل از اینکه سرامیککاری مجدد انجام شود اجازه دهید تا زیرسازی انجام شده کاملا خشک شود که اغلب طی ۴۸ یا ۷۲ ساعت طول میکشد. سپس از سیمان و یا چسب مناسب سرامیک کف استفاده کنید و با کمی فشار سرامیک را در کف نصب کنید. در حین کار مطمئن شوید که شیب به درستی انجام شده است.
زمانی که سرامیکهای نصب شده کاملا خشک شدند حالا آزمایش سیل را پیاده کنید. به این صورت که آب را کاملا در سرویس بهداشتی باز کنید تا کف پر از آب شود. سپس از تخلیه کامل آب به سمت کفشور و محل تخلیه مطمئن شوید.
هزینه شیببندی ساختمان یکی از مهمترین و البته موارد ضروری در ساختمان سازی است. هزینه بالایی که به این بخش تعلق میگیرد به دلیل اهمیت این موضوع است که باید از بهترین مصالح و مواد اولیه انجام شود تا در برابر نفوذ آب به خوبی محافظت شود. البته ناگفته نماند که بهکار بردن هرگونه مصالح مثلا سیمان یا چسب مناسب نیز، بر قیمتگذاری این کار تاثیرگذار است.
در نهایت داشتن شیب بندی سرامیک کف مناسب با رعایت نکاتی امکانپذیر است که در زیر به آنها میپردازیم:
در پایان باعث افتخار است که با مقاله شیببندی مناسب برای سرامیک کف با سایت کاشی لند همراه بودید. همانطور که در مطالب بالا گفته شد، شیب مناسب در مکانهایی مانند سرویس بهداشتی و حمام که نیاز به تخلیه سریع آب از محیط دارد، حائزاهمیت است. اگر این مسئله بهدرستی در کف انجام نشود هزینهای دوچندان را متحمل خواهیم شد. در صورت مشاهده هرگونه اشکال در شیب محیط، خیلی سریع در جهت رفع آن اقدام کنید تا سبب آسیب به سطح زیرین سرامیک و سازه نشود. اگر در هنگام بازسازی ساختمان و یا تعمیر شیب با مشکلاتی برخورد کرید میتوانید با شمارههای موجود در سایت تماس گرفته و پاسخ سوالات خود را از کارشناسان کاشی لند جویا شوید.