تمیز کردن درز سرامیک؛ چگونه درز سرامیک را تمیز کنیم؟
۲۵ تیر ۱۴۰۳

تمیز کردن درز سرامیک؛ چگونه درز سرامیک را تمیز کنیم؟

راهنمای نصب و نگهداری

از تمام تمیزکاری قسمت‌های مختلف یک خانه که بگذریم قسمت درز کاشی و سرامیک از جمله مواردی است که اگر نظافت نشود تاثیر زیادی بر ظاهر سطح می‌گذارد. بنابراین برای اینکه سطحی عاری از هرگونه آلودگی و کثیفی باشد، باید به تمیزی بندکشی بین کاشی و سرامیک اهمیت داده شود. با گذشت زمان و جمع شدن جرم در بین درز کاشی و سرامیک جلوه نازیبایی به سطح می‌بخشد. اگر شما هم جز افرادی هستید که خیلی کم به تمیز کردن درز سرامیک توجه می‌کنید و یا حتی چگونگی تمیز کردن آن را نمی‌دانید، پس در ادامه مطالب با ما همراه باشید.

علت سیاه شدن درز کاشی و سرامیک

موارد زیادی وجود دارد که سبب سیاه شدن درز کاشی و سرامیک می‌شود. از جمله این موارد در زیر اشاره شده است:

تجمع آلودگی

یکی از علل سیاه شدن درز بین کاشی و سرامیک تجمع بیش از حد جرم و آلودگی در بین درزهاست که اگر فاصله نظافت را کوتاه‌تر کنیم بنابراین مشکل پاک کردن را نخواهیم داشت و نظافت به راحتی انجام‌پذیر خواهد بود.

یکی از علل اصلی سیاه شدن درز بین کاشی و سرامیک تجمع بیش از حد جرم و آلودگی در بین درزها است.
یکی از علل اصلی سیاه شدن درز بین کاشی و سرامیک تجمع بیش از حد جرم و آلودگی در بین درزها است.

وجود رطوبت در محیط

در محیط‌های دربسته یا فضاهایی مانند سرویس بهداشتی، حمام و استخر که کاشی و سرامیک همیشه در معرض رطوبت قرار دارند وجود قارچ و سیاه شدن درز کاشی‌ها بیشتر دیده می‌شود، که خشک کردن محیط از این امر می‌کاهد.

نبود فن و پنجره در محیط

یکی از مواردی که سبب ایجاد قارچ یا سیاهی درز بین کاشی و سرامیک می‌شود درست کار نکردن فن است. بنابراین رطوبت محیط خشک نشده و سیاه شدن درز بین سرامیک را به همراه خواهد داشت.

زیرسازی نامناسب

اگر مسیر عبور لوله‌های آب از زیر کاشی و سرامیک باشد و زیرسازی به درستی انجام نشود به تدریج با نفوذ رطوبت به سطح زیر سرامیک دلیلی برای تغییر رنگ و سیاه شدن درز کاشی و سرامیک فراهم خواهد شد.

جلوگیری از سیاه شدن درز سرامیک و کاشی

جهت جلوگیری از سیاه شدن درز سرامیک و کاشی چند روش را باید انجام دهیم که از آن جمله می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  •  خشک نگه داشتن دائمی کاشی و سرامیک که از ایجاد قارچ جلوگیری می‌کند.
  • بعد از ریختن ماده‌ای مثل نوشابه، قهوه و یا موادغذایی خیلی سریع محل آلوده را تمیز کنید تا با پاک کردن به‌موقع از سخت شدن لکه‌های قدیمی جلوگیری شود.
  • در محیطی مانند سرویس بهداشتی پنجره را باز و فن را در حالت روشن قرار دهید تا رطوبت موجود در محیط کاملا خشک شود.
  • برای جلوگیری از تغییر رنگ درز بین کاشی و سرامیک بعد از استحمام کف و دیوار حمام را کاملا شستشو دهید تا از باقی ماندن کف در درزها جلوگیری شود. 
  • زیرسازی کاشی و سرامیک به درستی انجام شود. زیرا نفوذ رطوبت به زیر سرامیک نه تنها سبب تغییر رنگ سرامیک می‌شود بلکه سیاه شدن درز کاشی را نیز به دنبال خواهد داشت.
  • عدم استفاده از پودر بندکشی نامرغوب جهت بندکشی درز بین سرامیک
  • بندکشی با پودر بندکشی نانو انجام شود. این بندکشی خاصیتی دارد که با گذشت زمان تغییر رنگ نمی‌دهند و همچنین تجمع آلودگی بر روی آن‌ها سبب سیاه شدن و کثیف دیده شدن درز بین کاشی و سرامیک نمی‌شود.
علت سیاه شدن کاشی دستشویی چیست؟ راه حل رفع سیاهی کاشی

مقاله مرتبط: علت سیاه شدن کاشی دستشویی چیست؟ راه حل رفع سیاهی کاشی

روش تمیز کردن درز سرامیک

قبل از شروع به نظافت درز کاشی ابتدا سطح سرامیک را با جارو و یک طی کاملا از وجود هر گونه زباله پاک کنید. استفاده از مواد شیمیایی ممکن است سبب از بین رفتن بندکشی بین درز کاشی و سرامیک شود. بنابراین بهتر است برای تمیز کردن درز بین کاشی و سرامیک خانه‌های قدیمی از مواد اسیدی قوی استفاده نشود. زیرا با کنده‌شدن بند بین سرامیک هزینه‌ای را متقبل خواهید شد. جهت تمیز کردن آلودگی بین درز کاشی باید از بهترین روش‌های پاک کردن استفاده نمود که هم با روش‌های طبیعی و همچنین شیمیایی انجام می‌گیرد.

روش‌های طبیعی تمیز‌کردن درز سرامیک

برای پاک کردن و نظافت درزهای بین کاشی و سرامیک و سفید کردن بندکشی‌ها می‌توان از برخی مواد خانگی یا شیمیایی استفاده کرد. برخی از این مواد با خاصیت‌های پاک‌کنندگی و ضدعفونی علاوه بر نظافت محیط می‌توانند از رشد مجدد قارچ‌های سیاه و انواع باکتری‌ها نیز جلوگیری کنند. از جمله روش‌های طبیعی پاک کننده درز کاشی و سرامیک موارد زیر هستند:

ترکیب جوش شیرین، آمونیاک و سرکه سفید

یکی از روش‌های خانگی تمیز کردن درز کاشی و سرامیک استفاده از ترکیب سه ماده جوش‌شیرین، آمونیاک و سرکه سفید است که به ترتیب دو قاشق غذاخوری جوش‌شیرین، یک قاشق غذاخوری آمونیاک، دو قاشق غذاخوری سرکه سفید را با دو لیوان آب ترکیب کرده و محلول به دست آمده را روی سطح مورد نظر اسپری می‌کنیم. برای این کار حدود یک ساعت زمان می‌دهیم تا کاملا تمیز شود. هنگام کار از رفت‌و‌آمد بر روی سرامیک خودداری شود. بعد از گذشت یک ساعت با یک برس یا اسکاچ قسمت درز بین کاشی و سرامیک را کاملا تمیز کنید.

 ترکیب سه ماده جوش‌شیرین، آمونیاک و سرکه سفید یک محلول موثر برای پاک کردن جرم و سیاهی درز کاشی میباشد.
ترکیب سه ماده جوش‌شیرین، آمونیاک و سرکه سفید یک محلول موثر برای پاک کردن جرم و سیاهی درز کاشی میباشد.

ترکیب جوش‌شیرین و آبلیمو

از روش‌های دیگری که در خانه به آسانی می‌توان درز بین سرامیک را تمیز کرد استفاده از مخلوط یک چهارم لیوان جوش شیرین و میزان یک ششم لیوان آبلیمو است که با دو لیوان آب ترکیب می‌شوند. به جای آبلیمو می‌توان سرکه سفید را نیز جایگزین نمود. مانند روش قبلی محلول به دست آمده در قسمت درز کاشی اسپری شده و بعد از گذشت حداقل یک ساعت از زمان اسپری با یک برس اقدام به تمیز کردن می‌شود.

ترکیب جوش‌شیرین و آبلیمو
ترکیب جوش‌شیرین و آبلیمو

ترکیب آب ‌اکسیژنه و جوش ‌شیرین

در این روش مقداری از جوش ‌شیرین را با آب ‌اکسیژنه ترکیب کرده و خمیر یکدست بدست آمده را که نه خیلی سفت و نه خیلی روان باشد بر روی درز بین کاشی و سرامیک قرار می‌دهیم. در این ترکیب می‌توان از چند قطره ماده ظرفشویی به عنوان تمیزکننده نیز استفاده شود. در این روش نیز بعد از گذشت ۴۵ دقیقه از زمان قرار دادن ترکیب بر روی درز کاشی محیط را با یک اسکاچ نظافت می‌کنیم. بعد از تمام شدن شستشو کل سطح را با یک تی کاملا تمیز کنید تا رد مواد پاک‌کننده بر روی درز و همچنین سرامیک باقی‌نماند.

تمیز کردن درز سرامیک با بخارشور

بخارشور از وسایلی است که به صورت اصولی درز بین کاشی و سرامیک را تمیز می‌کند. نازل سوزنی موجود در این وسیله فضاهای باریک و بند بین کاشی و سرامیک را از آلودگی قدیمی و سیاه شدن ناشی از رسوبات پاک می‌کند. بخارشور بخار آب را با فشاری بسیار زیاد بر سطوح اسپری کرده و تمام جرم و کثیفی موجود در درز کاشی را تمیز می‌کند. بخارشور به هیچ مواد شوینده‌ای نیاز ندارد و همین فشار بخار سبب تمیز شدن سطوح می‌شود. اگر درز سرامیک با رسوبات آهکی سخت آلوده شده باشد. در این صورت می‌توان جهت نظافت کامل قبل از استفاده از بخارشور محیط را مرطوب کرد و یا از شوینده‌های قلیایی و اسیدی ضعیف استفاده نمود

روش‌های شیمیایی پاک کردن درز سرامیک

پاک‌کننده‌های شیمیایی اغلب با خاصیت پاک‌کنندگی بسیار قوی تولید می‌شوند و به همین دلیل باید از مواد مخصوص پاک‌کننده سطوح سنگی و سرامیکی استفاده کنید تا به لعاب و سطح رویی کاشی و سرامیک آسیبی نزند. در ادامه برخی از روش‌های شیمیایی پاک‌کننده درز کاشی و سرامیک رایج را نام برده‌ایم:

پاک کردن درز بین کاشی و سرامیک با استفاده از سیف

سیف به عنوان یک محلول پاک‌کننده شیمیایی برای از بین بردن جرم درز بین کاشی و سرامیک استفاده می‌شود. در این روش مقداری از محلول سیف را بر روی درز ریخته و بعد از گذشت دو الی سه دقیقه با یک مسواک یا برس کوچک اقدام به تمیز کردن می‌کنیم.

کمی از محلول سیف را بر روی درز کاشی ریخته و بعد از سپری شدن دو الی سه دقیقه آن را از روی کاشی پاک میکنیم.
کمی از محلول سیف را بر روی درز کاشی ریخته و بعد از سپری شدن دو الی سه دقیقه آن را از روی کاشی پاک میکنیم.

پاک کردن درز بین کاشی و سرامیک با استفاده از دامستوس

دامستوس به عنوان یک محلول شیمیایی قوی در از بین بردن کثیفی‌ها است. باید دقت شود که مدت زمان باقی ماندن بر روی سطح از ۳ الی ۴ دقیقه بیشتر نشود. زیرا به دلیل قدرت اسیدی آن امکان آسیب به سطح وجود دارد.

مایع سفیدکننده غلیظ دامستوس
مایع سفیدکننده غلیظ دامستوس

نکات تمیز کردن درز سرامیک و کاشی

طبق مطالب بالا هر چقدر برای تمیز کردن منزل و حتی سطح سرامیک‌ها توجه لازم را داشته باشیم ولی به تمیز کردن درز سرامیک اهمیت داده نشود، آلوده به نظر رسیدن درز کاشی‌ها، کار را خراب کرده و هر تلاشی برای نظافت، بیهوده تلقی می‌شود. برای اینکه منزلی لوکس و مدرن داشته‌ باشیم علاوه بر سرامیک‌هایی که درخشندگی دارند باید درزهای کاشی و سرامیک نیز تمیز و سفید باشد.

پس توجه به نکاتی در این قسمت بیان شده، حائز اهمیت است:

  • یکی از نکاتی که باید به آن توجه شود تمیز کردن درز سرامیک با مواد شوینده مناسب است. در بسیاری از موارد زمانی که از مواد شوینده نادرست استفاده ‌شود به نتیجه مطلوب نخواهیم رسید.
  • قبل از تمیز کردن درز سرامیک ابتدا سطح سرامیک کاملا با اسفنج یا یک پارچه مناسب نظافت شود تا تمام گرد و غبار سطح از بین برود. زیرا در حین کار غبار و آلودگی نتیجه‌ای عکس در نظافت درز کاشی ایجاد خواهد کرد.
قبل از پاک کردن درز کاشی سطح روی آن با یک دستمال نم‌دار تمیز کنید.
قبل از پاک کردن درز کاشی سطح روی آن با یک دستمال نم‌دار تمیز کنید.
  • حدالامکان از مواد شیمیایی قوی جهت نظافت درز بین کاشی و سرامیک استفاده نشود. زیرا سبب آسیب به بندکشی و یا حتی سرامیک مخصوصا در خانه‌های قدیمی می‌شود.
  • در هنگام تمیز کردن با مواد پاک‌کننده حتما از دستکش و ماسک استفاده شود.
  • سفیدکننده‌ها سبب سوزش پوست و تغییر رنگ البسه می‌شوند. بنابراین در هنگام استفاده دقت کنید.
  • در زمان استفاده از تمیزکننده درز سرامیک تهویه را روشن کنید تا از تاثیر بد بخارات آزاد شده از مواد شیمیایی بر روی ریه جلوگیری کند.

سخن پایانی

با توجه به مطالب بالا در هنگام تمیز کردن منزل اکتفا کردن به نظافت و براق کردن سطح کاشی و سرامیک درست نیست. تمیز کردن کاشی و سرامیک هر چقدر اصولی انجام شود ولی اگر به تمیز کردن درز سرامیک اهمیت داده نشود، اثراتی از تمیزی دیده نخواهد شد و همچنان ظاهر سطح جلوه ناخوشایند خواهد داشت. بنابراین در هنگام تمیز کردن حتما باید درز بین کاشی و سرامیک با روش‌های طبیعی و صنعتی انجام شود و در هنگام نظافت باید تمام اصول را رعایت نمود. همچنین اگر از ابتدا با مواد بندکشی نانو و باکیفیت درز بین سرامیک‌ها را پوشش دهید، نیازی به نظافت مداوم نخواهد داشت.

از اینکه تا انتها با سایت کاشی لند همراه بودید باعث افتخار است و امیدواریم مطالب مفیدی در اختیار شما قرار گرفته باشد.

مهناز غفارلو
نویسنده : مهناز غفارلو

همیشه دنبال جستجو در بخش های مختلف علمی در هر زمینه ای بودم، تا اینکه تو زمینه مصالح ساختمانی مطالب زیادی رو در قالب مقاله پیگیر شدم و به نوعی تخصصی یاد گرفتم تا وارد هنر نویسندگی در این زمینه شدم تا بتونم مطالب مفید و جامعی رو در اختیار مخاطبان قرار دهم.

پیغام شما
نام
ایمیل

مقالات مرتبط