ترک خوردن سرامیک دیوار یکی از معضلاتی است که احتمالا ساختمان شما به آن دچار شدهاست و حالا به دنبال پیدا کردن دلیل و راه حل این اتفاق، به سایتهای مختلف سر میزنید. این موضوع به دلایل زیادی ممکن است ایجاد شود. احتمالا انتخاب موادساختمانی نامناسب و شیوه نصب نادرست از علتهای شایع هستند. ما در متن زیر قصد داریم به علت ترک خوردن سرامیک دیوار و راههایی که میتواند از ایجاد این مشکل جلوگیری کند، بپردازیم و در نهایت راهحل مناسب را برای این ترکخوردگیها پیشنهاد کنیم.
قبل از اینکه به علل ترک خوردن سرامیک دیوار بپردازیم، میخواهیم به شما روشی برای جلوگیری از ایجاد ترک در سرامیکهای دیوار پیشنهاد کنیم. البته دانستن علل ترک خوردن سرامیک دیوار بسیار اهمیت دارد؛ چرا که دقیقا پیشگیری از هرکدام از آنها، در جلوگیری از ترک خوردن سرامیکهای دیوار موثر است.
اگر میخواهید سرامیکهایی که نصب میکنید بعد از نصب دچار ترک نشوند، باید تمام اصول زیرسازی و نصب کاشی و سرامیک را رعایت کنید. استفاده از کاشی و سرامیک، ملات و چسب کاشی مرغوب و نصب اصولی، قطعا از پیش آمدن این اتفاق جلوگیری خواهد کرد.
پاسخ به این سوال در حقیقت همان چیزی است که شما به دنبال آن هستید. ما در ادامه برخی از مهمترین دلایلی که باعث ایجاد ترک روی سرامیکها میشوند را نام برده و به تفکیک به هر کدام از آنها پرداختهایم. در روشهای جلوگیری از ترک خوردن کاشی دیوار به شما گفتیم که نصب اصولی و انتخاب مواد ساختمانی مناسب کمک میکند که این اتفاق نیفتد. در ادامه به شما خواهیم گفت که رعایت نکردن هر کدام از این موارد چگونه باعث ترک خوردن سرامیک دیوار خواهد شد.
استفاده از کاشی یا سرامیک نامرغوب و بیکیفیت یکی از مهمترین عوامل ترک خوردن کاشی است. البته موارد دیگری هم ممکن است باعث تشدید این موضوع شود؛ اما به هر حال اگر شما از انواع سرامیک یا پرسلان باکیفیت که در دمای بالایی تولید میشوند، استفاده کنید، خیالتان راحتتر است. سرامیک و پرسلان باکیفیت در مقابل ضربه، فشار و تغییرات دمایی مقاوم هستند و به راحتی ترک برنمیدارند.
به کار بردن چسبهای کاشی و سرامیک که به طور کلی مقاومت پایینی داشته و نامرغوبند، در شرایط محیطی مختلف ممکن است باعث شود سرامیکها لق شده و در اثر ضربه یا فشار کوچکی، دچار ترکخوردگی شوند. برخی از چسبها که ضدآب هستند، دماهای مختلف را تحمل کرده و از لغزش کاشی و سرامیک جلوگیری میکنند. همچنین قدرت چسبندگی بالایی دارند. استفاده از آنها از انتقال فشار و ارتعاشات مکانیکی ساختمان به کاشی و سرامیک جلوگیری میکند و از ترک خوردن آنها پیشگیری خواهد کرد.
وقتی از زیرسازی مناسب صحبت میکنیم، منظورمان ایجاد سطح کاملا مناسب و بینقص برای نصب سرامیک است. اگر سطح دیوار، برای نصب کاشی و سرامیک مناسب نیست، مثلا سطح شما گچی، دارای کاغذ دیواری یا کاشیهای قدیمی است، ابتدا با چسب کاشی یا پرایمر سطح را کاملا آماده میکنیم. سطح دیوار و سطح پشتی کاشی باید عاری از هرگونه گرد و غبار باشند. خیساندن کاشی قبل از نصب نیز میتواند به نصب بهتر کمک کند.
به موارد بسیاری در زمان زیرسازی و آماده کردن سطح، باید دقت شود که در زیر به برخی از آنها اشاره میکنیم:
مقاله مرتبط: علت بالا آمدن سرامیک کف ساختمان چیست؟ بررسی علت و راه حل
به طور معمول کاشی و سرامیک و چسب و ملاتهای با کیفیت اگر اصولی نصب شوند، تحمل این را دارند که ارتعاشات مکانیکی موجود در ساختمان را تاب بیاورند. ارتعاشات مکانیکی شامل بالا و پایین شدن آسانسور، رفت و آمد افراد، تردد ماشینها در پارکینگها و غیره است که گاهی باعث ایجاد ترک در سرامیکها میشود.
از مهمترین دلایل خرابی و ترک خوردن سرامیک دیوار، ضربه به دیوار است. کاشی و سرامیک از محصولات مقاوم به ضربات هستند. اما اگر شدت ضربات از میزان مقاومت آنها بیشتر باشد، باعث ایجاد ترک در سرامیک یا شکستن آنها میشود.
تغییرات دمایی ناگهانی و قرار گرفتن سرامیکها در معرض سرمای شدید میتواند باعث ترک خوردن سرامیک دیوار و کف و شکستن آنها شود. سرامیک مرغوب که در دمای بالایی تولید میشود و مقاومت بالاتری دارد، میتواند این تغییرات دمایی را بهتر تحمل کند. همچنین چسب کاشی که در مقابل سرما و گرمای شدید مقاوم است نیز از ترکخوردگی چسب و متعاقبا سرامیکها جلوگیری میکند.
اکنون شما تقریبا با اغلب دلایلی که باعث ترک خوردن سرامیکها میشوند آشنا شدید. اما سوالی که پیش میآید این است که چه راهحلهایی برای رفع این ترکها وجود دارد.
راهحلهای رایج برای تعمیر و ترمیم سرامیک ترکخورده:
قطعا شما هم این را شنیدهاید که چینی شکسته را نمیتوان به روز اول برگرداند و بند زدن چینی نمیتواند چینی را مثل روز اولش کند. سرامیکها هم چینی هستند و شکستن آنها درمانی ندارد، جز اینکه تعویض شوند.
برای تعویض سرامیکها اگر ترک خوردن سرامیک دیوار به دلیل ضربه و فشار مستقیم بوده و به علت زیرسازی نیست، میتوانید تنها همان سرامیکهای شکسته را خارج کرده و جای آنها سرامیک جدید نصب کنید؛ هر چند کار سادهای نیست. اما اگر مشکل از زیرسازی است باید ابتدا زیرسازی شما تعدیل شود و سپس دوباره کاشی و سرامیک نصب کنید.
در این مقاله با علت ترک خوردن سرامیک دیوار و راههایی که میتوان برای پیشگیری از ایجاد این ترکها انجام داد آشنا شدید. همچنین به تنها راهی که برای ترمیم این ترکخوردگی وجود داشت اشاره کردیم. در پایان ذکر این نکته ضروری است که ساختمانی که اصولی ساخته شود و نصب کاشی و سرامیک آن نیز به طور اصولی انجام شود، هیچگاه سرامیکهایش دچار شکستن یا ترکخوردگی نمیشوند. بنابراین از همان ابتدا کارها باید درست انجام شوند تا نتیجه کار رضایتبخش باشد و هیچگاه دچار اینگونه مشکلات نشوید.