کاشی و سرامیک، محصولاتی بسیار مقاوم هستند که به راحتی دچار تغییر نمی شوند. چرا که در دمای بسیار بالا و فشار زیادی تولید می شوند. با این حال گاهی با رعایت نکردن تنها برخی موارد و نکات کوچک، مشاهده میکنیم که رنگ کاشی و سرامیک تغییر کردهاست. در این متن قصد داریم مهمترین علت تغییر رنگ کاشی و سرامیک میشوند را بررسی کنیم و در نهایت نیز شما را با راهحلهای مناسب برای حل این مشکل آشنا سازیم.
برخی تغییر رنگ سرامیکها موقت بوده و با یک تمیز کردن حسابی درست میشوند، اما برخی تغییر رنگها به دلیل واکنشهای شیمیایی صورت میگیرد و قابل اصلاح کردن نیست. در ذیل سعی کردیم بگوییم که هر یک از علل تغییر رنگ کاشی و سرامیک، چگونه و با چه فرآیندی میتوانند باعث این اتفاق شوند. حتما موارد زیر را مطالعه کنید تا علت اصلی مشکل کاشیهای خود را بیابید.
علت تغییر رنگ کاشی، تنها یکی دو مورد نیست و شما برای اینکه جلوی این پیشامد را بگیرید، ضروری است که در قدم اول سرامیک خوب و باکیفیت بخرید و آن را حسابی موقع باز کردن بستهبندی و نصب، چک کنید. درثانی نباید یادتان برود که سرامیکها را در فاصلههای زمانی منظم، تمیز کنید و نگذارید جرم بگیرند یا شوره و کپک بزنند.
گاهی طی فرآیند تولید سرامیکها، در اثر تغییر در دمای کوره یا موارد دیگر در زمان پخت کاشی، رنگ سرامیک ها کمی تغییر می کند. ممکن است در زمان بستهبندی این موضوع مشاهده نشود. به این ترتیب شما بعد از خرید سرامیک ها، با باز کردن کارتن متوجه تغییر در رنگ محصول میشوید. معمولاً این علت تغییر رنگ کاشی چندان اهمیتی ندارد و اغلب فروشندگان با این موضوع کنار میآیند. البته باید بگوییم که احتمال این اتفاق خیلی کم است و معمولاً اشکالات این چنینی توسط کارخانه در زمان تولید تشخیص داده میشوند و اینگونه محصولات از رده خارج خواهند شد.
یکی از مهمترین علت تغییر رنگ کاشی و سرامیک و تیرهتر به نظر رسیدن آنها، مشکل جذب آب بالا در آنها و نفوذ آب به خلل و فرج کاشی و سرامیک است. چنانچه سرامیکها کیفیت بالایی نداشته باشند، دارای جذب آب بسیار بالایی خواهند بود. استاندارد جذب آب کاشی یا سرامیک معمولاً بین 0.5 تا 7 درصد است که گاهی تا 9 درصد هم در نظر گرفته میشود.
اما بالا بودن میزان جذب آب در کاشی از حد استانداردش، باعث میشود، کاشی، آب ملات را به خود جذب کند و حالتی خیس و نمدار به خود بگیرد. این نم کشیدن سرامیک، موجب میشود که سرامیکها به خصوص سرامیکهای رنگ روشن، حالتی تیره و سیاه به خود بگیرند.
اگر درزگیری و بندکشی کاشی و سرامیک به خوبی انجام نشود، آب از میان این درزها به سطح زیر سرامیکها نفوذ میکند. وجود آب و رطوبت در بندکشی ها، باعث میشود که محصولات آب به خود جذب کرده و رنگشان تغییر کند یا اینکه به مرور زمان باعث جرم گرفتن لابه لای سرامیکها و خراب شدن آنها می شود. اگر بندکشی به درستی انجام نشود بعد از مدتی شاهد خواهیم بود که سرامیکها از محل بندکشیها ، تغییر رنگ داده و سیاه شدهاند.
یکی از دلایل جرم گرفتن کاشی و سرامیک و زرد یا سیاه شدن آنها، میتواند همان عدم بندکشی مناسب باشد، اما این تنها دلیل نیست. دیر تمیز کردن کاشیها، همواره مرطوب بودن کاشی و سرامیک، رسوب آب و استفاده از مواد شوینده نامناسب که نمی تواند به خوبی میکروبها را از بین ببرد، بعد از مدتی باعث تجمع میکروبها و جرم گرفتن کاشی و سرامیک می شود. جرم کاشی علت تغییر رنگ کاشی و سرامیک است که موجب زرد شدن سرامیک و گاهی باعث کپک زدن و سیاه شدن آنها میشود.
مقاله مرتبط: بهترین جرم گیر کاشی و سرامیک؛ معرفی 7 جرم گیر عالی بازار
همان طور که قبلا هم اشاره کردیم کیفیت سرامیک در تمام موارد نام برده تاثیر میگذارد. مثلا در این مورد اگر سرامیک دارای لعاب مناسبی نباشد یا لعاب آن بسیار نازک باشد، ممکن است در اثر شستشو، سایش یا مواد شوینده شیمیایی، دچار ساییدگی یا تغییر رنگ گردد.
استفاده از مواد شوینده بسیار اسیدی و نامناسب باعث تغییر رنگ و کدر شدن کاشی و سرامیک میشود. اگر سطح کاشی و سرامیک تحمل مواد اسیدی را نداشته باشد و از نوع مقاوم در برابر اسیدها نیست، نباید از مواد شوینده بسیار اسیدی مانند جوهرنمک، برای تمیز کردن آنها استفاده کرد.
قرار گرفتن سرامیکها در معرض مستقیم نور خورشید به مدت طولانی باعث تغییر رنگ آنها به مرور زمان میگردد. این تغییر رنگ به سختی قابل تشخیص است، با این حال اگر تنها قسمتی از سرامیکها در معرض نور خورشید باشند و سرامیکهای کناری در سایه قرار بگیرند، بعد از مدتی متوجه تفاوت رنگ سرامیکهای قرار گرفته در معرض خورشید با سرامیکهای کناریشان که در سایه هستند میشوید. این تغییر رنگ و رنگ پریدگی کاشی و سرامیک یا هر وسیله دیگری که به واسطه نور خورشید اتفاق افتاده باشد، قابل اصلاح یا ترمیم شدن نیست.
تا اینجا با دلایلی که باعث میشد رنگ سرامیک کدر، زرد، سیاه یا نم دار دیده شود، آشنا شدیم. برای اینکه بتوانیم از این مشکل پیشگیری کنیم، باید برخی موارد را از همان زمان خرید و نصب کاشی رعایت کنیم. با رعایت کردن این نکات، میتوان سالهای زیادی حتی تا 20 سال، کاشی و سرامیک را بدون هیچ تغییری استفاده کرد. موارد گفته شده عبارتند از:
مقاله مرتبط: برای از بین بردن جرم کاشی ها از چه اسیدی استفاده می کنند؟
تغییر رنگ در کاشی و سرامیک شامل دو مورد اصلی زرد شدن و سیاه شدن کاشی است که در ادامه به اختصار راه حل هایی را برای ترمیم آن ها بیان کردهایم.
زرد شدن کاشی معمولاً ناشی از جرم گرفتن آنها است که توسط تجمع انواع باکتریها صورت میگیرد. گاهی نیز رسوب ناشی از آب و تجمع آن در یک نقطه از سطح، باعث زرد شدن اطراف آن میشود. برای برطرف کردن این لکهها، زردی و جرمی که روی سطح سرامیکها نشسته است باید از مواد شوینده کاشی و سرامیک و ابزار مناسب استفاده نمود.
مقاله مرتبط: علت زرد شدن کاشی دستشویی چیست؟ رفع زردی کاشی و سرامیک
جذب آب و تجمع کپکها، دو علت اصلی سیاه شدن سرامیکها هستند. برای برطرف کردن سیاهی ناشی از جذب آب هیچ راهی وجود ندارد؛ اما سیاه شدن به دلیل تجمع کپکها باید با استفاده از مواد شوینده مناسب برطرف شود. کپکها معمولا اگر در جایی رخنه کنند، به راحتی نمیتوان آن ها را از بین برد. برای پاککردن آنها باید صبر و حوصله به خرج داده و سطح را به آرامی با مواد مناسب تمیز کنید.
مقاله مرتبط: علت سیاه شدن کاشی دستشویی چیست؟ راه حل رفع سیاهی کاشی
کاشی، سرامیک و پرسلان محصولاتی بسیار مقاوم در برابر شرایط محیطی مختلف هستند. در متن بالا علت تغییر رنگ کاشی و سرامیک و دلایل موقت یا دائمی تغییر رنگ سرامیکها را بیان کردیم و برای رفع آنها نیز راهحلهایی ارائه دادیم. روشهای پیشگیری از سیاه شدن و زرد شدن کاشی که به دلیل تجمع انواع میکروبها اتفاق میافتد را نیز توضیح دادیم. شما میتوانید با خرید سرامیکهای باکیفیت دیواری و کف، استفاده از چسب سرامیک مناسب و نصب بدون نقص، از خراب شدن و تغییر رنگ سطح سرامیکها تا حد زیادی جلوگیری کنید. فروشگاه کاشی لند در تمامی مراحل خرید تا نصب سرامیک میتواند به شما کمک کرده و بهترینها را به شما ارائه دهد.